Bölöni László üzenete Szabó Tímeának
2020. április 24. 01:42

Mi, erdélyiek és székelyek nem felejtünk!

Odaadjuk önnek a 60 ezer maszkot, vagy annak az árát, mert ha önnek ekkora fájdalmat okoz az adomány, akkor köszönjük, visszaadjuk, kifizetjük – olvasható Bölöni László ünnepelt labdarúgó, 108-szoros, erdélyi származású román válogatott, majd BEK-győztes edző azon levelében, amelyet a PestiSrácok.hu-nak küldött, és amellyel a párbeszédes Szabó Tímeának üzen. Bölöni László keményen, de elegánsan teszi helyre a politikust, felhívva arra is a figyelmét, hogy az erdélyiek és székelyek nem felejtenek. Bölöni László Szabó Tímeának címzett írását változtatás nélkül közöljük, érdemes elolvasni!

60 fölött, kijárás korlátozás idején mit lehet tenni? Olvasni, tévézni és a skype segítségével Brüsszel-Knokke-Antverpen háromszögben virtuálisan játszani. De mit? Bár ritkán feledek, nem emlékszem, kinek az ötlete volt, de megegyeztünk: Youtube-on mindhárman megnézzük ugyanazt a valamit, vagy valakit, aztán szavazunk a legjobbra, és ha tehetjük, díjazzuk a nyertest. Elsőnek állatfilmet néztünk. Az oroszlán elkapta a bivalyt, a krokodil a zebrát, a gorilla verte a mellét. Nem volt győztes. Nem tudtuk eldönteni, melyik a legerősebb, legsunyibb, legvadabb.

Második alkalommal a focit választottuk. Mert mindhárman abból élünk, és mert könnyű bevágásokat találni: Messi, Ronaldo, Mbappé, Neymar. Na, most dönts el! Melyikük a legjobb? Pro és kontra, vita, kiabálás. Most sem volt győztes, de jól mulattunk.

Tegnapelőtt, brüsszeli barátom meglepő javaslattal állt elő: mindhárman magyarok vagyunk, nézzük meg az április 20-i parlamenti vitát, majd válasszuk ki, és díjazzuk a “legharciasabbat, legtisztánlátóbbat”, szóval “a legek legjét a képviselők közül”. Végignéztük, aztán közfelkiáltással mindhárman a párbeszédes Szabó Timeára szavaztunk. Vitathatatlan, elsöprő siker! “Feltétlenül a legbátrabb!” Jeanne d’Arc, Indira Gandhi, Zrínyi Ilona, mind háttérbe szorultak volna Szabó Timea mögött, ha a Parlament patkójában lehettek volna. Valóban: választékos szókincse, a szeméből sugárzó szenvedély, az amiről beszélt, egyszerűen felejthetetlen. Bár nem múlta felül egyik harcostársának 2004-es buzdításait – említettem, hogy ritkán feledek! – de halálbiztosan azt a szintet ütötte meg: feledhetetlen! Megérdemeli hogy megismételjem: (A mindenit, szinte azt írjam, hogy “figyelmeztessem”.) FELEJTHETETLEN!

Mint társaimmal megbeszéltük, lezárt borítékból magam emeltem ki a meglepetés díjat. Társaim feszülten figyeltek. Egyhetes meseszép kirándulás! – olvastam be nagyhangon. Társaim tomboltak. Négy csillagos szálloda, mert ötcsillagos ott nincs, teljes ellátás, benzinpénz. Minden ingyen. Én fizetem. Kirándulás, brávó, de hova? – türelmetlenkedtek a haverok. Erdélybe, pontosabban Székelyföldre. Ahova az április 20-i felszólalása után a székelyek tárt karokkal várják Szabó Timeát.

Nagyon szép lesz. Látni Szovátát, sétálni Udvarhelyen, a Gyilkos tó, Sepsiszentgyörgy, Madarasi Hargita, Csíksomlyó, Hargita Gyöngye, Csíkszereda, közben hálaként érezni az egyszerű székelyek szeretetét. Nagyszerű lesz, asszonyom. Korondon emléktárgyakat lehet vásárolni. Kibéden vörös hagymát. Vetekedik a makóival, ezeket is állom.

Asszonyom, lenne egy kérésem: hazafelé menet Marosvásárhelyen  a Rákóczi-lépcsőnél álljon meg egy pillanatra. Egyik barátom, már megbeszéltem vele, odaviszi önnek a 60 000 maszkot, vagy annak az árát. Ahogyan ön akarja. Mi hálásan köszönjük az adományt, de ha ez Önnek akkora fájdalmat okozott, kedves Szabó Timea, mi odaadjuk önnek. Ne aggódjon értünk. Bár porlunk mint a szikla, az Ön haragjánál nagyobb és több vészt is túléltünk már és megmaradt az erdélyi, pláne a székely. Valahogy majd megleszünk enélkül is, és Bukarest is van a világon.

Az útja Kolozsváron is átvezet. A Szent Mihály templomnál, tudja, a Mátyás-szobornál, ugyanebból a célból, egy másik ismerősöm várja Önt. Otthon majd pihenje ki az út fáradalmait: TV, internet, Facebook, amihez kedve van. Lehet olvasni is. Hogy kitől? Sipos Domokostol, Tamási Árontól, Kányádi Sándortól, Dsida Jenőtől, Sütő Andrástól. Jaj, mennyien maradnak ki, de biztosan talál valami kedvére valót. Vagy olvasson Kőrösi Csoma Sándor utazásairól. Amennyiben a történelmi események érdekelnék, nézzen utána Rákócziéknak, Zrínyiéknek, Hunyadiéknak, Báthoryéknak, Bethlenéknek. Szerényen javasolnám, hogy jegyzeteljen is, például azt, hogy ők hol is születtek.

PestiSrácok

HírTV
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó