Elegük lett az olaszoknak Brüsszelből, akár az EU-ból is kiléphetnek
2020. április 24. 23:20

Egy friss felmérés szerint az olaszok több, mint fele elhagyná az Európai Uniót vagy az Eurozónát, 40 százalékuk mindegyiket - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A felmérés megerősítette az alig egy hónapos közvélemény kutatást, mely szerint az olaszok 70 százaléka nem bízik az unióban, ami valószínűsíthetően az EU járványhelyzet során mutatott közömbösségét tükrözi. Egyre többen használják az Italexit kifejezést, a Brexitre utalva.

A Termometro Politico által készített felmérés szerint az EU komoly presztízsveszteséget szenvedett, amikor közömbösen nézte az olasz járványhelyzet kibontakozását. A friss felmérés szerint az olaszok 40 százaléka úgy gondolja, hogy szeretné elhagyni az uniót és az eurozónát is, 6,1 százalék szerint elég csak az unióból kilépni (ugyanakkor unión kívüli országként nehezen lehetne megtartani a eurót), 7,3 százalék szerint pedig elég csak az eurozónát elhagyni, míg 41,7 százalék szeretné megtartani tagságát mindkettőben. A maradék 4,9 százalék nem válaszolt a kérdésre.

A La Repubblica által készíttetett korábbi közvéleménykutatás azonban még nagyobb arányú bizalmatlanságot tükröz. Abban a megkérdezettek mintegy 70 százaléka nem bízik az Európai Unióban.

Ebből 49 százalék kissé, míg 21 százalék egyáltalán nem érez bizalmat a térség iránt. A Financial Times április eleji cikkében fel is teszi a kérdést, hogy vajon "Európa elveszíti-e Olaszországot?" A megszólaltatott korábbi olasz miniszter, jelenlegi EP-képviselő Carlo Calenda úgy fogalmazott, hogy ez több komoly kérdést vet fel, hiszen pártja a leguniópártibbak közé tartozik, ám ennek ellenére számos képviselőtársa csalódott az EU hozzáállásában. A poltikus szerint képviselőtársai közül volt, aki úgy fogalmazott, hogy "Miért maradnánk az EU-ban? Hasztalan."

Korábban Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) volt elnöke is élesen bírálta Brüsszelt. Azt mondta, miközben a nemzeti kormányok időben léptek, az EU válsághelyzetben hezitált, ez pedig "visszafordíthatatlan károkat okozhat" a gazdaságban. 

origo.hu
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó