Jemenben a szakadárok kikiáltották a déli országrész autonómiáját
2020. április 26. 09:40

Kikiáltották Dél-Jemen autonómiáját vasárnap a szakadár erők, felrúgva a nemzetközileg elismert kormánnyal megkötött békeszerződést, és tovább bonyolítva a háború sújtotta ország helyzetét.

Az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvező szakadárok Déli Átmeneti Tanács (STC) nevű szervezete közleményében rendkívüli állapotot jelentett be, amely szombat éjfélkor lépett életbe.

Közölte továbbá, hogy egyedül fogja kormányozni a legfontosabb dél-jemeni kikötővárost, Ádent, amelyet 2019-ben foglalt el, valamint több más dél-jemeni tartományt. A lázadók korrupcióval és rossz vezetéssel vádolták a Szaúd-Arábia támogatta jemeni kormányt.

A nemzetközileg elismert jemeni kormány elutasította a szakadárok lépését.

Mohammed Abdullah al-Hadrami külügyminiszter felszólította az őket támogató Szaúd-Arábiát, hogy „egyértelműen foglaljon állást hozzon határozott intézkedéseket az úgynevezett átmeneti tanács ellen”.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború, a harcoknak több tízezer polgári áldozata van.

Az SPA szaúdi állami hírügynökség pénteken jelentette be, hogy a koalíció egy hónappal meghosszabbítja az április 9-én életbe lépett egyoldalú tűzszünetet.
A szakadárok vasárnapi bejelentése azzal fenyeget, hogy Jemen tovább süllyed a káoszba a koronavírus-járvány közepette.

Jemenből eddig hivatalosan egyetlen diagnosztizált fertőzöttet jelentettek áprilisban a kormány kezén lévő déli Hadramaut tartományból, de szakértők és egészségügyi dolgozók szerint a Covid-19 betegség valóságos pusztítást idézhet elő az omladozó egészségügyi rendszer és a megrongált infrastruktúra miatt – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó