Koronavírus - Németországban már szinte mindenhol kötelező a maszk viselése
2020. április 27. 12:22

Újabb 12 német tartományban lépett életbe hétfőn a koronavírus-járvány miatt bevezetett maszkviselési kötelezettség, így a 16 közül már 15 tartományban kell eltakarni a szájat és az orrot több élethelyzetben a cseppfertőzéssel terjedő vírus átadásának akadályozására. Schleswig-Holstein az egyetlen tartomány, ahol még nem kötelező a maszkviselés, de már csak szerdáig. Szászországban egy hete, Szász-Anhaltban csütörtökön, Türingiában pénteken lépett életbe a kötelezettség.

Hétfőn a legtöbb lakosú, 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfália, a 13 milliós Bajorország és további 10 tartomány állt be a sorba. A fertőző betegségek elleni védekezés tartományi hatáskör, ezért a szabályozás nem teljesen egységes Németországban. Közös elem, hogy a súlyos hiány miatt nem várják el az emberektől, hogy szerezzenek orvosi maszkot, hanem a pamutból házilag vagy kisiparilag készített, úgynevezett közösségi maszk viselését bátorítják. Ugyancsak közös elem, hogy a tömegközlekedésben nem lehet részt venni maszk nélkül.

Az üzletekbe sem lehet bemenni fedetlen szájjal és orral, kivéve Berlint, ahol egyelőre nincs ilyen előírás, bár számos boltban hatósági előírás nélkül is bevezették a szabályt. A kötelezettségszegés büntetése sem egységes. Berlinben például nem jár bírság a metrón, buszon, villamoson maszk nélkül utazóknak, Bajorországban viszont – ahol az összes tartomány közül a legtöbb fertőzést mutatták ki – kiemelkedően nagy a szigor, a közösségi közlekedésben maszk nélkül utazóknak 150 eurót kell fizetniük, a második alkalomtól pedig 300 eurót.

A legnagyobb összegű, 5000 eurós büntetésre az alkalmazottakat fedetlen szájjal és orral dolgoztató bajorországi üzlettulajdonosok számíthatnak. A maszkviselési kötelezettség a legfontosabb szabályok egyike a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakaszában, a társadalom és a gazdaság működését szinte teljesen befagyasztó korlátozások fokozatos lazításának időszakában, amely egy hete, április 20-án kezdődött Németországban. A legfőbb előírások közé tartozik a társas távolságtartás szabálya is, amely a német tartományokban szokásos meghatározás szerint azt jelenti, hogy mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt a lakásán kívül, vagy azokkal, akikkel közös háztartásban él, és a többiektől legalább másfél méter távolságot kell tartani. Mindkét szabály a fertőzések megakadályozását szolgálja.

A stratégia másik pillére a fertőzési láncolatok minél gyorsabb feltárása és megszakítása. Ezért a szövetségi kormány támogatásával megerősítik a járási, városi szintű egészségügyi hatóságokat, 20 ezer lakosonként létrehoznak egy-egy munkacsoportot, amely csak a láncok feltárásával, azaz kapcsolatkutatással és a tesztelés megszervezésével foglalkozik. A tervek szerint a hetente elvégzett koronavírustesztek számát 4,5 millióra emelik, ami a 83 milliós lakosság 5,4 százalékának felel meg. A fertőzési láncolatok feltárására szolgálnak az úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazások (contact tracking app) is, amelyekhez a szövetségi kormány támogatásával egy közös alapot fejlesztenek.

A munka az adatvédelmi kérdések körüli viták miatt elakadt.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó