ET: a kormányoknak kerülniük kell a média indokolatlan korlátozását krízis idején
2020. április 30. 10:36

A kormányoknak védelmezniük kell az újságíróknak a demokráciában betöltött alapvető szerepét, és kerülniük kell a média szabadságának indokolatlan korlátozását, különösen a koronavírus okozta krízis idején - jelentette ki Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára a sajtószabadság május 3-án esedékes napja alkalmából csütörtökön Strasbourgban kiadott nyilatkozatában.

A kormányok példátlan kihívásokkal néznek szembe a koronavírus-válság idején, de a helyzetet nem szabad az újságírók elhallgattatására vagy munkájuk akadályozására használni - emelte ki a főtitkár.

Az újságírók kulcsfontosságú szerepet töltenek be és különös felelősséget vállalnak a nyilvánosság gyors, pontos és megbízható tájékoztatásában. Lehetővé kell tenni számukra, hogy beszámoljanak a válság egészéről, és azt, hogy ellenőrizhessék a hatóságok világjárványra fókuszáló döntéseit - jelentette ki.

"Felelősségteljes tudósításaikkal hozzájárulhatnak a pánik kialakulásának megakadályozásához, és kiemelhetik a szolidaritás pozitív példáit társadalmainkban" - fogalmazott.

Buric aggodalmát fejezte ki annak a jelentésnek a megállapításaival kapcsolatban, amelyet az Európa Tanács újságírás és újságírók védelméért felelős platformja számára 14 médiaszabadsággal foglalkozó civil szervezet állított össze. A készítők rámutatnak az újságírók elleni erőszak és megfélemlítés múlt évben tapasztalt, folytatódó tendenciájára. A jelentés szerint sok újságírót tartanak fogva börtönökben, és számos esetben büntetlenül maradnak az újságíró-gyilkosságok - mondta.

Arról számolt be, hogy a jelentés felsorolt 142, újságírókat ért súlyos fenyegetést az Európa Tanács 47 tagállamában. Ezek közül 33 fizikai támadás, 17 újonnan elrendelt fogva tartás vagy bebörtönzés, 43 zaklatási ügy, illetve megfélemlítés, két gyilkosság esetében pedig az elkövetők vagy megrendelők felelősségre vonásának elmaradásáról van szó. 2019 végén 105 újságíró volt börtönben az említett országokban. A civil szervezetek továbbá aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy újságírók meggyilkolásával kapcsolatban 22 ügy van folyamatban - hívta fel a figyelmet Buric.

A főtitkár arra szólította fel az Európa Tanács tagállamait, hogy védjék meg az újságírókat mint a demokratikus társadalmakban szükséges fékek és ellensúlyok fontos alkotóelemeit.

MTI
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • A mai napon 982 éve hunyt el Szent István király
  A szent király Pannóniát a Boldogságos Szűz oltalmába ajánlotta az Úr Anyjának mennybevitele napján.
 • A visztulai csoda: száz éve magyar segítséggel verték porrá a szovjeteket
  Nyilván nagyon sokat köszönhetünk ennek a lengyel sikernek, hiszen 1920 nyarán megvolt annak az esélye, hogy már akkor létrejön az a keretrendszer, ami 1945-ben, s így egy nemzedékkel hosszabb ideig tartott volna a totális bolsevik államhatalmi időszak Kelet-Közép-Európában – fejtette ki a hirado.hu-nak Ligeti Dávid történész.
 • Mozgósítás az online térben
  – A mi dolgunk az, hogy az emberek érdekét szolgáljuk, hogy tudják, mi elfogadjuk a véleményüket, akkor is, ha úgy érzik, valamit rosszul csinálunk – fogalmazta meg a lapunknak adott interjúban politikai krédóját Kubatov Gábor. A Fidesz pártigazgatója úgy véli, a Fidesznek a választókkal való személyes kapcsolattartása erős, míg a baloldal – Gyurcsány kottája alapján – leépíti a pártszervezeteit és a tagságát.
MTI Hírfelhasználó