A munka keresztény alapérték, a munka ünnepe nem a baloldalé
2020. május 1. 19:00

Május elseje a munka ünnepe, ezért munkaszüneti nap, tudjuk a naptárból. Hagyományosan baloldali, szocialista ünnepként, a "munkásosztály sör-virsli fesztiváljaként" tekintenek sokan erre a napra, pedig a becsületes munka az evangéliumi idő óta jelen van a keresztény értékrendben - így mondhatjuk azt, hogy a baloldali gondolkozás, különösen annak torz, kommunista válfaja egy keresztény kultúrában kezdetektől jelen lévő alapértéket próbált és próbál kivonni onnan, materialista baloldali jelképpé változtatva.

Éppen úgy történik ez, mint ahogy a szabadság, egyenlőség és testvériség eszméit az önmagát - szintén torz módon - gyakran a kereszténységgel szemben meghatározó liberalizmus próbálja saját jelszavaiként eladni nekünk. Holott tudjuk, hogy a jó és rossz közti választás szabadságát már az első ember megkapta, az egyenlőség és a testvériség pedig már az első keresztény közösségek általános gyakorlata volt.

Miért van oka a kereszténydemokrata értékrendű embereknek a munka ünnepéről megemlékezni? Gondoljunk elsőként arra, hogy maga Jézus is munkával töltötte nyilvános működése megkezdése előtti éveit, majd példabeszédeinek gyakori témája volt a munka világa, például. a szőlőmunkásokról szóló példabeszéd.

N. Minorov orosz festő: A szőlőmunkások példázata - reformatus.hu

Másodszor, az egyház számos hivatáshoz saját védőszentet tart számon: asztalosoknak, erdészeknek, ápolóknak, szakácsoknak, rendőröknek, tűzoltóknak, kereskedőknek, kertészeknek, oktatóknak (stb.) külön védőszentje van, miközben Szent József a munkások védőszentje.

Gerard van Honthorst festménye a XVII. századból: Szent József, az ács -  magyarkurir.hu

Harmadszor, a legrégibb szerzetesrend, a bencések híres jelmondatukban a munkát jelölték meg az imádság melletti másik fontos, Istennek tetsző feladatként (ora et labora). Negyedszer, az egyház társadalmi tanítása a XIII. Leó pápa által 1891. május 15-én kiadott Rerum novarum c. enciklikája óta kiemelten foglalkozik a munkások, bérből és fizetésből élők helyzetével – hangsúlyozva ezzel a kereszténydemokrácia szociális érzékenységének szükségességét, keresztényszociális dimenzióját.

Főszerepben: XIII. Leó - IPSZILONZÉ

XIII. Leó pápa - ipszilon-ze.blog.hu

Minden okunk megvan tehát, hogy kereszténydemokrataként is jó szívvel gondoljunk a mai ünnepre. Nem kell ennek a napnak felfogásunkban "múlt rendszerbeli csökevényként", a "baloldal ünnepeként" megjelennie. A munka becsülete ma is fontos, hiszen hazánk és saját magunk előrelépése elsősorban az általunk elvégzett munka eredményeként remélhető (vö. munkaalapú társadalom koncepciója). 

Sőt, fontos aktualitást ad az ünnepnapnak az is, hogy napjaink válsága közepette a munka biztosította megélhetés helyreállítását tekinti Magyarország kormánya az egészség védelme mellett legfontosabb feladataként - ahogy ez a héten meghirdetett munkahely-megtartó és munkahely-teremtő programok célkitűzéseiből is látható.

dr. Császár Zoltán, a KDNP Zala megyei elnöke 

gondola
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
 • A legnagyobb veszély az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba
  „Engem nem érdekel, hogy ki hergel kit. A tanárok a diákokat, a diákok a tanárokat, vagy a politikusok hergelik kiállásra őket. Ennek a boncolgatásától el kéne lépni, és a kölcsönös bizalmat kellene valahogy visszahozni” – Rátóti Zoltánt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kuratóriumának tagját kérdeztük modellváltásról, elvégzendő feladatokról, jogkörökről, ellenállásról, illetve szembesítettük a sértett felek követeléseivel. Interjúnk.
MTI Hírfelhasználó