A munka keresztény alapérték, a munka ünnepe nem a baloldalé
2020. május 1. 19:00

Május elseje a munka ünnepe, ezért munkaszüneti nap, tudjuk a naptárból. Hagyományosan baloldali, szocialista ünnepként, a "munkásosztály sör-virsli fesztiváljaként" tekintenek sokan erre a napra, pedig a becsületes munka az evangéliumi idő óta jelen van a keresztény értékrendben - így mondhatjuk azt, hogy a baloldali gondolkozás, különösen annak torz, kommunista válfaja egy keresztény kultúrában kezdetektől jelen lévő alapértéket próbált és próbál kivonni onnan, materialista baloldali jelképpé változtatva.

Éppen úgy történik ez, mint ahogy a szabadság, egyenlőség és testvériség eszméit az önmagát - szintén torz módon - gyakran a kereszténységgel szemben meghatározó liberalizmus próbálja saját jelszavaiként eladni nekünk. Holott tudjuk, hogy a jó és rossz közti választás szabadságát már az első ember megkapta, az egyenlőség és a testvériség pedig már az első keresztény közösségek általános gyakorlata volt.

Miért van oka a kereszténydemokrata értékrendű embereknek a munka ünnepéről megemlékezni? Gondoljunk elsőként arra, hogy maga Jézus is munkával töltötte nyilvános működése megkezdése előtti éveit, majd példabeszédeinek gyakori témája volt a munka világa, például. a szőlőmunkásokról szóló példabeszéd.

N. Minorov orosz festő: A szőlőmunkások példázata - reformatus.hu

Másodszor, az egyház számos hivatáshoz saját védőszentet tart számon: asztalosoknak, erdészeknek, ápolóknak, szakácsoknak, rendőröknek, tűzoltóknak, kereskedőknek, kertészeknek, oktatóknak (stb.) külön védőszentje van, miközben Szent József a munkások védőszentje.

Gerard van Honthorst festménye a XVII. századból: Szent József, az ács -  magyarkurir.hu

Harmadszor, a legrégibb szerzetesrend, a bencések híres jelmondatukban a munkát jelölték meg az imádság melletti másik fontos, Istennek tetsző feladatként (ora et labora). Negyedszer, az egyház társadalmi tanítása a XIII. Leó pápa által 1891. május 15-én kiadott Rerum novarum c. enciklikája óta kiemelten foglalkozik a munkások, bérből és fizetésből élők helyzetével – hangsúlyozva ezzel a kereszténydemokrácia szociális érzékenységének szükségességét, keresztényszociális dimenzióját.

Főszerepben: XIII. Leó - IPSZILONZÉ

XIII. Leó pápa - ipszilon-ze.blog.hu

Minden okunk megvan tehát, hogy kereszténydemokrataként is jó szívvel gondoljunk a mai ünnepre. Nem kell ennek a napnak felfogásunkban "múlt rendszerbeli csökevényként", a "baloldal ünnepeként" megjelennie. A munka becsülete ma is fontos, hiszen hazánk és saját magunk előrelépése elsősorban az általunk elvégzett munka eredményeként remélhető (vö. munkaalapú társadalom koncepciója). 

Sőt, fontos aktualitást ad az ünnepnapnak az is, hogy napjaink válsága közepette a munka biztosította megélhetés helyreállítását tekinti Magyarország kormánya az egészség védelme mellett legfontosabb feladataként - ahogy ez a héten meghirdetett munkahely-megtartó és munkahely-teremtő programok célkitűzéseiből is látható.

dr. Császár Zoltán, a KDNP Zala megyei elnöke 

gondola
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó