Koronavírus - A Leszboszra érkezett migránsok is megfertőződtek a vírussal
2020. május 13. 09:18

Pozitív lett két illegális bevándorló koronavírustesztje a görögországi Leszbosz szigetén, mindketten az utóbbi napokban érkeztek oda a török partokról – közölte kedden a görög járványügyi válságstáb szóvivoje.

A tájékoztatás szerint a két fertőzött nem a túlzsúfolt Mória menekülttáborban él.

 

Május 6-án, illetve 10-én érkeztek meg Törökország felől, s azóta kéthetes karanténban vannak egy átmeneti táborban a sziget északi részében.
Az elmúlt egy hétben velük együtt 68 menedékkérő érkezett tengeri úton Leszboszra.

Ez az első alkalom, hogy migránsok koronavírustesztje pozitív eredményt mutatott az égei-tengeri görög szigeteken, beleértve az ottani menekülttáborokat is. A görög szárazföldön azonban volt már példa arra, hogy több migráns megfertőződött, és emiatt menekültszállásokat kellett karantén alá helyezni.

A Mória menekültügyi létesítményt szigorúan ellenőrzik, csak korlátozottan hagyhatják el a migránsok. A görög hatóságok óvintézkedésként elkülönítő helyiségeket létesítettek arra az esetre, ha a ott is kitörne a járvány. A migránsok által dzsungelnek nevezett táborban, amelyet 2800 emberre terveztek, mintegy 19 ezren élnek egészségtelen körülmények között.

Görögországban eddig 2744 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 152-en elhunytak a kórban.


 
MTI
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
MTI Hírfelhasználó