Már látogathatók a fertődi Esterházy-kastély parkjai
2020. május 23. 12:35

Már látogathatók a fertődi Esterházy-kastély parkjai, ahol három nyelven vezetett tematikus parktúrákat is tartanak – közölte az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője pénteken.

A fertődi Esterházy-kastély díszudvarának bejárata (Fotó: MTI/ Matusz Károly)

Egresitsné Firtl Katalin elmondta, hogy a parktúrákon időben és tematikában is több változatot tartanak, ezeken fel lehet fedezni a barokk-rokokó korszakot, annak történelmi, építészeti, zene- és képzőművészeti vonatkozásaival, az Esterházy-kastély- és családtörténettel együtt.

A látogatók számára megelevenedik Esterházy „Fényes” Miklós kora, az Eszterházához kötődő Haydn-életmű és számos botanikai különlegesség. A parktúrák útvonala végig a szabadban vezet, de a járványügyi szabályokat kötelező betartania mindenkinek.

A minden nap reggel kilenc órától óránként induló parkvezetéseket előre meghirdetett időpontokban a magyaron kívül német és angol nyelveken is elindítják. Ezekre csoportokat és egyéni látogatókat is várnak. Az utolsó túra délután négy órakor indul. A Cziráky Margit-rózsakert 10 és 18 óra között látogatható.

Az egyéni és csoportos túrák útvonala érinti a díszudvart, a franciaparkot, a Lés-erdőt és a Bagatelle-t, emellett a rózsakertet, az angolparkot, a hársfasort is.

A rózsakertben több mint nyolcezer tő rózsa virágzik mintegy hatszáz fajtából. A kertben idén angol és német termesztők által nemesített rózsákat is ültettek, emellett az Eszterháza-központ a kastélyparkok útjaival, sétaútjaival együtt a rózsakerti sétányokat is megújította.

Újra látogatható a kastély parkja, de az épület belső tere és a múzeum továbbra sem fogad vendégeket a koronavírus-járvány miatt. (Fotók: MTI/Krizsán Csaba)

A fertődi Esterházy-kastély 2020. május 22-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Joseph Haydn szobra a fertődi Esterházy-kastély parkjában (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Esterházy Miklós szobra a fertődi Esterházy-kastély parkjában (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó