Afganisztánban háromnapos tűzszünetet hirdettek a tálibok
2020. május 23. 22:46

Háromnapos fegyvernyugvást hirdetett szombaton, röviddel a muzulmán böjti hónap, a ramadán vége előtt az azt lezáró íd al-fitr ünnepre az afganisztáni radikális tálib mozgalom.

A hivatalos közlemény szerint a tálibok felszólították híveiket, hogy ne intézzenek támadásokat „az ellenséggel” szemben, védekezzenek, ha őket támadják, de ne nyomuljanak előre „ellenséges” területre. Ugyanígy az ellenfélnek se engedjék meg, hogy az ő területeikre behatoljon.

Asraf Gáni elnök Twitter-üzenetében üdvözölte a bejelentést. Utasította a kormányerőket, hogy tartsák be a tűzszünetet, és csak abban az esetben nyúljanak fegyverhez, ha támadás éri őket.

Egy újabb támadássorozat nyomán úgy tűnt, hogy Afganisztánban erősödik a konfliktus. Gáni egy kórház és egy gyászmenet ellen intézett, több tucat halálos áldozattal járó támadás után május 12-én új offenzívát hirdetett a tálibok ellen, akik ezt hadüzenetként értelmezték.

Az afganisztáni ENSZ-misszió fegyvernyugvásra és az erőszak beszüntetésére szólított fel. Egy hete Kabulban rendeződött a hónapok óta tartó belpolitikai viszály, de a konfliktus nem hagyott alább.

A tálibok már két évvel ezelőtt is fegyvernyugvást hirdettek a ramadánra. Akkor a felkelők és a kormánykatonák közötti találkozásokról jelentek meg szokatlan képek. Tizenhét év után az volt az első tűzszünet Afganisztánban, amely reményt ébresztett a megbékélésre.

Az Egyesült Államok február 29-én megállapodást írt alá a tálibokkal, amely előirányozza a nemzetközi békefenntartó erők fokozatos kivonását. A megállapodásnak nem részese a kabuli kormány, miután a tálibok elutasítják a közvetlen tárgyalásokat vele. A megállapodás fogolycserét irányoz elő, és szándéka szerint egyengeti az utat a béketárgyalások felé.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó