Farkas Örs: A bajban sem lehet az ellenzékre számítani
2020. május 25. 21:51

A Nézőpont Intézet felmérése közben azt mutatja, a magyarok 80 százaléka indokoltnak tartja, hogy veszélyhelyzet volt Magyarországon, amely lehetővé tette a gyors védekezést. A kutatás szerint még a kormánykritikus szavazók fele is egyetért abban, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése indokolt volt.

„Az ellenzékre akkor sem számíthat a magyar kormány, ha baj van” – erről Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője beszélt az M1 Híradójában. Farkas Örs szerint úgy tűnik, a baloldal azért szurkol, hogy Magyarország minél rosszabbul szerepeljen a védekezésben.

Az ellenzék egyik visszatérő állítása az volt, hogy korlátlan lesz a rendkívüli jogkör, amit a védekezés érdekében hoztak. Jakab Péter, a Jobbik elnöke korábban azt mondta, „a kormány magára vállalta a korlátlan hatalmat, ezzel pedig a korlátlan felelősséget is”.

Jakab Péter még azután is így fogalmazott, hogy a kormány bejelentette: kedden javaslatot tesz a felhatalmazás megszüntetésére. Az ellenzéki képviselők többször hangoztatták azt is, hogy Magyarország – a halálozási arány tekintetében – rosszabbul áll, mint más európai országok. Szabó Tímea szerint „az egész kerek nagy világon Magyarországon halnak meg a legtöbben a koronavírus-járványban.”

Csakhogy a mérvadó amerikai Johns Hopkins egyetem adatai alapján ez sem valós állítás.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője most azt mondta: az ellenzék nem segített a kormánynak a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Helyette inkább támadta a kormányzati intézkedéseket.

„Az ellenzéki képviselők nem adták meg a kormánynak azt a segítséget, amely ahhoz kell hogy hatékonyan védekezzenek, hiszen semmi olyan támogató döntést nem szavaztak meg az Országgyűlésben ami a vészhelyzet kihirdetéséhez, vagy magához a védekezéshez szükséges lett volna. Ezt követően, rendre támadták a kormányzat döntéseit, az operatív törzs szakmai intézkedéseit, az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók szakmai intézkedéseit és ezt az egész vitát kivitték Brüsszelbe” – fogalmazott.

Farkas Örs azt mondta: megszülettek azok a döntések, amelyek a az emberek védelmét szolgálják. Ezért a hatékony védekezéshez nincs tovább szükség a rendkívüli jogrendre.

A Nézőpont intézet frissebb felmérése közben azt mutatja, hogy a magyarok 80 százaléka indokoltnak tartja, hogy veszélyhelyzet volt Magyarországon,

amely lehetővé tette a gyors védekezést. A kutatás szerint még a kormánykritikus szavazók fele is egyetért abban, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése indokolt volt.

A Nézőpont Intézet azt is írja: az emberek 62 százaléka úgy látja, hogy lesz második hullám Magyarországon. Az elemzés szerint, ha ez valóra válik, akkor a magyar ellenzék – az Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt bocsánatkérés mellett – esélyt kap arra is, hogy tanuljon a hibájából, és legközelebb segítse a védekezést.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
 • A baloldal nemet mondott a családok támogatására
  A baloldal ismét nemet mondott a családok támogatására - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó