Olaszországban folyamatosan csökken a fertőzöttek és a halottak száma
2020. május 25. 22:56

Ismét száz alá csökkent a halottak napi száma Olaszországban, ahol az utóbbi huszonnégy órában diagnosztizált fertőzöttek felét továbbra is Lombardia tartományban regisztrálták a polgári védelmi hatóság hétfő esti adatai szerint.

Kilencvenketten haltak meg egy nap alatt, és így a halottak száma elérte a 32 877-t. A halottak száma majdnem három hónap után vasárnap csökkent először száz alá, de a hétvége miatt az adatokat a polgári védelem hiányosnak tartotta.

Az aktív fertőzöttek száma 55 300-ra csökkent. Közülük valamivel több mint 8 ezer beteget kezelnek még kórházban, 541-et intenzív osztályon. A gyógyultak száma túllépte a 141 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 230 158-at.

Lombardiában hétfőn harmincnéggyel emelkedett a halottak száma, miután vasárnap egyetlen halottat sem jelentettek.

A járványgörbe folyamatosan lefele ível. Az óvintézkedések további enyhítéséről vagy esetleges szigorításáról a május 18-i újranyitástól számított két hét elteltével döntenek. Május 29-én várható a bejelentés arról, hogy június 3-tól mely tartományok között lehet majd ismét szabadon mozogni. Az egészségügyi hatóságok aggodalmukat fejezték ki a társadalmi távolságtartást nem mindig betartó fiatalok miatt, valamint a járvány esetleges terjedésétől tartanak Dél-Olaszországban is, ahol eddig éppen tartományok közötti határzárnak köszönhetően kevés fertőzöttet diagnosztizáltak.

Szicília és Szardínia kormányzója kötelező vírustesztet szorgalmazott a szigetekre érkező turisták számára, a javaslatot azonban a római kormány fenntartással fogadta.

Nem talált támogatásra a kormány részéről az a kezdeményezés sem, miszerint az olaszországi utcákon, tereken, strandokon önkéntesek felügyeljék a szájmaszk viseletét és a távolságtartást. A sajtóhírt a belügyminisztérium "megalapozatlannak és káoszkeltőnek" nevezte.

Giuseppe Sala milánói polgármester hétfő este bejelentette, hogy keddtől betiltják este hét órától az alkoholos italok elvitelre árusítását. Így akarják megakadályozni, hogy a nyári jóidőben esténként a város utcáin, terein többnyire fiatalok tömegei csoportosuljanak. A polgármester hangsúlyozta, hogy az alkoholfogyasztás csak az asztaloknál ülve lesz engedélyezett, az állva fogyasztást bírságolják. A rendőrség szigorú ellenőrzést indít a leglátogatottabb szórakozóhelyek környékén - tette hozzá. A polgármester közölte, hogy a prefektussal közösen hozta meg döntését, miután a vendéglátóhelyek május 18-i újranyitásától esténként egyre nagyobb tömeg lepte el az utcákat, főleg az utóbbi hétvégén. Milánó első embere megjegyezte, hogy hasonló rendelkezés bevezetésére vár a nagyváros körüli önkormányzatok területén is.

Ugyanez a probléma jelentkezett Nápolyban is a hétvégén, amikor a város tengerparti sétányát hajnalig tömeg töltötte meg távolságtartás és szájmaszk nélkül. A vendéglátóhelyek csökkentett asztalszáma miatt sokan állva fogyasztanak, sokkal többen csoportosulva mint korábban az asztaloknál ülve.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
 • A legnagyobb veszély az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba
  „Engem nem érdekel, hogy ki hergel kit. A tanárok a diákokat, a diákok a tanárokat, vagy a politikusok hergelik kiállásra őket. Ennek a boncolgatásától el kéne lépni, és a kölcsönös bizalmat kellene valahogy visszahozni” – Rátóti Zoltánt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kuratóriumának tagját kérdeztük modellváltásról, elvégzendő feladatokról, jogkörökről, ellenállásról, illetve szembesítettük a sértett felek követeléseivel. Interjúnk.
 • Akarjuk a győzelmet!
  Nem nézhetjük tétlenül a liberális pusztító káosz kialakulását, létünk védelmében nem lehetünk önkorlátozók.
MTI Hírfelhasználó