Képviselők kezdeményezése Apponyi-szobor állítására
2020. május 26. 19:36

"A hazánkat megcsonkító, a nemzetünket szétszakító trianoni békediktátum 100. évfordulóján szobrot szeretnénk állítani a béketárgyaláson kiemelkedő szerepet játszó, a magyarság nevében védőbeszédet tartó nagyformátumú politikusnak és közéleti személyiségnek, gróf Apponyi Albertnek. A nemzeti összetartozás jegyében a marosvásárhelyi születésű Pokorny Attila szobrászművész készítette el a szobortervet. Pokorny Attila 2001-ben a kolozsvári Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett, majd a pécsi egyetemen folytatta művészeti tanulmányait" - olvasható a kezdeményezésben, melyet Tessely Zoltán és L. Simon László országgyűlési képviselők juttattak el a Gondolához.

Apponyi

A politikusok az alkotást 2020 nyarán a gyönyörűen megújult Vörösmarty Emlékház védett parkjában szeretnék felállítani, "jelezve, hogy Apponyi bátor kiállása, politikusi életműve méltó folytatása a reformkor nagyformátumú személyiségeiének."

A szobor bronzba öntéséhez és felállításához szükséges két- és fél millió forint összegyűjtéséhez közadakozást kezdeményeznek, az induláshoz személyenként 100-100 ezer forintot ajánlva fel. "Minden azon önzetlen magánszemély vagy cég - akár pár ezer forintos - támogatását várjuk, akik osztoznak a Trianon miatt érzett fájdalmunkban, ugyanakkor büszkék arra, hogy a békediktátum ellenére erős nemzet tagjaiként élhetünk a Kárpát-medencében, illetve sokra tartják Apponyi Albert munkásságát. A támogatásokat a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány számlaszámára várjuk: 10100716-58512600-01000006".

"A támogatások után a cégek adókedvezményt vehetnek igénybe" - hívják fel a figyelmet a Gondolához eljuttatott felhívásban, melyet Kápolnásnyéken 2020. május 26-án kelteztek.

gondola
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó