Amíg Gyurcsányt nem tudják politikailag talonba tenni
2020. május 27. 10:52

Amíg Gyurcsányt nem tudják politikailag talonba tenni, addig komoly változások nem lesznek az ellenzéki oldalon

A balatonőszödi kormányüdülő. Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója szerint az itt rögzített beszéd kiszivárogtatására senki nem volt felkészülve  (Fotó: MTI/ H. Szabó Sándor)

Azt már 2006-ban is lehetett tudni, hogy „mindenképpen nagy vihart fog kelteni, ha egy miniszterelnök bevallja, hogy hazudott.

Mert vagy ne hazudjon – ez a legszerencsésebb vonás -, vagy ha hazudik, akkor ne vallja be, ha bevallja, akkor mondjon le” – mondta Galló Béla politológus a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában a 14 évvel ezelőtt elhangzott őszödi beszéd évfordulóján. Hozzátette: már a beszéd nyilvánosságra kerülésének pillanatában is sejthető lehetett, hogy Gyurcsány Ferenc nem fog lemondani.

Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója szerint a beszéd kiszivárogtatására úgy tűnt, senki nem volt felkészülve, zavar keletkezett a politikai vezetésben, vagy nem mondtak semmit, vagy későn reagáltak és csak hetekkel később jelent meg az a narratíva, hogy ezt igazságbeszédnek próbálják beállítani. „Azt biztosra vehetjük, hogy ez nem Gyurcsány Ferenctől származott, vagy csak nagyon rosszul kezelték és nagyon rossz tanácsadói voltak már akkor is” – mondta.

Galló Béla szerint ugyanakkor a Gyurcsány-korszak hat évét az sem változtatta volna meg, ha ez a beszéd nem hangzik el, mert azt a hat évet, amit kormányon és a párt élén töltött, azt „önmagában is eléggé negatívan lehet megítélni mind a baloldal, mind az ország szempontjából”.

„Őszöd fontos, de a Gyurcsány-érában nem ez volt a meghatározó” – szögezte le.

Kérdésre válaszolva elmondta: magának a beszédben a történelemkönyvekben legfeljebb egy lábjegyzetnyi helye van, „abban is biztos vagyok, lehet, hogy az egész Gyurcsány-korszak egy lábjegyzet lesz”. Hozzátette: „persze az a kérdés, ki írja majd az utókor részéről a történelemkönyveket”.

Budapest, 2006. szeptember 18., tüntetők a Magyar Televízió épületénél. Galló Béla politológus szerint az őszödi beszéd olyan ideológiai válaszvonal volt, amiről sok embernek el kellett döntenie, hogy ezzel tud-e azonosulni, vagy sem (Fotó: MTI / Beliczay László)

Boros Bánk Levente felidézte, azokban az időkben nemzetközi viszonylatban furcsamód nem verte ki a biztosítékot sem az Európai Uniónál sem pedig máshol az, hogy egy politikus, egy miniszterelnök beismerte, hogy hazudott.

Sem a hazugság, sem a politikai botrány nem eredményezték furcsa módon azt, hogy az elmúlt tíz évben tapasztaltakat akár csak megközelítő politikai elítélésére vagy szankcionálásra került volna sor – mondta.

Az őszödi beszéd hazai politikai következményeivel kapcsolatban Galló Béla úgy vélekedett, hogy „ez a beszéd a maga szimbolikus mivoltával véglegesítette azt, hogy Gyurcsány Ferenc az addig is vegyes identitású MSZP-ből végleg egy second hand jellegű, nyugatról átvett, harmadik utas szociáldemokrata pártot, baloldalt próbált faragni”. Hozzátette: ez olyan ideológiai válaszvonal volt, amiről sok embernek el kellett döntenie, hogy ezzel tud-e azonosulni, vagy sem.

A politológus szerint ennek ellenére Gyurcsány Ferenc ma talán a baloldal legmeghatározóbb figurája. Mint mondta, kicsit ugyanaz a helyzet, mint annak idején az MSZP-n belül volt, amivel kapcsolatban már korábban írta, hogy „az lesz hiteles vezető az MSZP-ben, aki – szigorúan politikai értelemben véve – el tudja távolítani Gyurcsányt a porondról. Most ugyanez a helyzet az ellenzéken belül, amíg az ellenzéken belül nem lesz olyan politikai személyiség, mögötte pedig politikai erő, amely Gyurcsányt politikailag talonba tudja tenni, addig itt igazán releváns változásokra nem lehet számítani” – tette hozzá a politológus.

Boros Bánk Levente úgy véli, ha Gyurcsány Ferenc valamilyen úton vissza tud kerülni a kormányzásba, akkor tényleg rövid a választói emlékezet, de „az kétségtelen tény, hogy az elmúlt tíz év kellő kontraszt, és azt gondolom, hogy a választópolgárok nem véletlenül torolták meg Gyurcsány Ferencen és az őt támogató pártjain így az előző nyolc évet”.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó