Elhunyt Oplatka András
2020. május 29. 23:37

Hetvennyolc éves korában, hosszú, súlyos betegség után zollikoni otthonában, Zürich mellett elhunyt Oplatka András, újságíró, történész, műfordító - adja hírül a Népszava.

Oplatka András 2015-ben

Oplatka András 2015-ben - wikipedia

Oplatka András 1942-ben, Budapesten született. Az 1956-os forradalom leverését követően családjával Svájcba emigrált. Középiskolai tanulmányait már Zürichben végezte. 1962-ben felvették a Zürichi Egyetemre, ahol germanisztikát, történelmet és pedagógiát hallgatott. 1965-ben a Bécsi Egyetemen is tanult. 

Ezt követően az egyik legnagyobb svájci napilap, a Neue Zürcher Zeitung külpolitikai rovatának munkatársa, illetve szerkesztője lett. 1996 és 2002 között hat évet budapesti tudósítóként dolgozott, a laptól 2004-ben vonult vissza.

2003-tól a Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem oktatója, ahol sajtótörténeti, valamint Kelet-Európa történelmét tárgyaló kurzusokat kezdett tartani. 2004-ben a Bécsi Egyetemen habilitált a Széchenyi Istvánról szóló életrajzi kötetével, ami később magyarul is megjelent.

Demokratikus szellemű tevékenységét a magyar polgári újságírók is nagyra értékelték: 2012-ben Budapesten vette át az Európa-érem újságíródíjat.

Népszava; Gondola
Címkék:
  • Majdan Minszkben
    A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
MTI Hírfelhasználó