Gyors gazdasági visszapattanásban bíznak az Európai Unió vezetői
2020. május 30. 14:58

Valis Dombrovskis, az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős biztosa a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, ha megnézzük a tavaszi gazdasági előrejelzést akkor azt látjuk hogy a várakozások szerint 7,5 százalékos gazdasági visszaesésére kell számítani az Európai Unióban, amit egy viszonylag gyors gazdasági visszapattanás követ. Hozzátette, a gyors visszapattanás  növekedésben 6,1 százalékot jelenthet.

Következő Generáció Európai Unió” – erre a névre keresztelték a 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot, amelyet az Európai Bizottság elnöke szerdán mutatott be az Európai Parlament ülésén.

A csomagból 500 milliárd euróhoz vissza nem térítendő támogatás formájában  jutnának hozzá  a tagországok, Magyarország mintegy nyolcmilliárdhoz. A maradék 250 euró pedig kedvezményes hitel lenne, de maga a teljes összeg kölcsön formájában kerülne az Európai Unió kasszájába. A pénzt 2058-ig fizetnék vissza, vagyis unokák és dédunokák is emlegetnék még a mai döntéshozókat – mondta Valis Dombrovskis.

Az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért felelős biztosa a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, ha megnézzük a tavaszi gazdasági előrejelzést akkor azt látjuk hogy a várakozások szerint 7,5 százalékos gazdasági visszaesésére kell számítani az Európai Unióban, amit egy viszonylag gyors gazdasági visszapattanás követ. Hozzátette, a gyors visszapattanás  növekedésben 6,1 százalékot jelenthet.

Azt még el kell mondani, hogy az előrelejtés pontossága nagymértékben függ a járványhelyzet alakulásától és attól, hogy miként tudják a koronavírus terjedését ellenőrzés alatt tartani – mondta.

Hozzátette, az uniós gazdasági előrejelzése azon a feltételezésen alapul, hogy a tagállami korlátozó intézkedések az év első felébe fejtik ki hatásukat, majd az év második felében ezeket fokozatosan kivezetik, illetve enyhítik és ezzel párhuzamosan a fokozatos gazdasági kilábalás is elkezdődik.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
 • A baloldal nemet mondott a családok támogatására
  A baloldal ismét nemet mondott a családok támogatására - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó