Erdély - Kivirágzott Ferenc pápa emlékfája Székelyudvarhelyen
2020. június 1. 16:57

Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának évfordulójára kivirágzott Székelyudvarhelyen az esemény emlékfája.

Egy éve történelmet írt tájainkon a Szentatya: Szent Péter utóda először látogatott Erdélybe, jelesül Csíksomlyóra. Szép egybeesés, hogy az első évfordulót épp pünkösd másodnapján üljük, amely a katolikus liturgiában Szűz Máriának, az Egyház anyjának emléknapja. Székelyudvarhelyen pedig a pápalátogatás évfordulójára bontott először virágot az emlékgesztenyefa.

 

Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának évfordulójára kivirágzott Székelyudvarhelyen az esemény emlékfája

Tavaly ültették, Ferenc pápa látogatásának alkalmából. Idén már kivirágzott. Archív • Fotó: Veres Nándor

A plébániai közösségek időtálló és maradandó jelképes ajándékokkal várták Ferenc pápa csíksomlyói látogatását. Az erdőtelepítési ajándék részeként számos plébániai közösség emléktáblával ellátott csemetéket ültetett a templomok illetve plébániák kertjébe. A Laudato si’ – Áldott légy kezdetű enciklikájában a Szentatya arra buzdítja a világot, hogy éljen harmóniában a teremtett világgal, gondoljon a fiatal, a születő generációkra is.
 
Hagyjunk nekik olyan világot, amelyben élni lehet.”
 
 
Fotó: Erdély Bálint Előd
 
Zöld ajándék gyanánt a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplom kertjében vadgesztenye csemete kapott helyet – emlékeztetvén a gyulafehérvári főegyházmegye ezeréves történetének első pápalátogatására.
 
A Ferenc pápának szánt fa emléktáblájára felkerült a páratlan látogatás időpontja, és a faültetés jövőnek szóló üzenete: élni akarunk, Krisztusba és szülőföldünkbe kapaszkodva.
 
A csendesen növekvő, az ég felé magasodó fa, mint zöldellő jelkép a napokban bontotta ki legelső fehér virágfürtjeit. A bokrétafának is nevezett gesztenyető virágzata Isten fehérbe öltözött szolgájára emlékeztet – mondják a hívek. A fürtök, mint egy-egy kis karácsonyfa, úgy magasodnak túl az ágakon.
 
 
Fotó: Erdély Bálint Előd
 
Tamás Barna, az egyházközség plébánosa úgy érzi, „mintha álomból ébrednénk: itt járt a Szentatya. Nagy kegyelem, hogy városunkon is áthaladt. A tavaly ilyenkori esemény a természet csíksomlyói csodájára is rámutatott, ugyanakkor arra is, milyenek vagyunk mi, és milyen a Jóisten. Hasonlóképpen arra is, hogy most milyen országban élünk, és milyen országba vár bennünket a Jóisten.” A plébános kiemelte a megelégedettséget, ami az emberekben gyökeret eresztett: ilyen szentéletű pápánk van, aki a komfort-érzetünkből kihívott.
 
Jó lenne, ha nem a halála után idézgetnénk a szavait, hanem már most a nyomába tudnánk lépni” – vallja Tamás Barna plébános.
 
 
Fotó: Erdély Bálint Előd
 
Az évfordulóra Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke imát fogalmazott hálaadásképpen, ami a mai ünnepi szentmiséken is elhangzik: „Gondviselő Istenünk, aki életünket Jó Pásztorként vezeted, Szent Péter utódában, Ferenc pápánkban atyát és testvért ajándékoztál nekünk. Add, hogy mindig meghallja a Szentlélek biztos hangját, elöl járjon a szeretetben, és életével továbbra is tegye élővé örömhíredet. A vele való találkozás élményének felidézése szítsa fel bennünk az egy test közösségéhez való tartozás vágyát, és az evangélium tiszta forrásának frissességéből naponta merítve eljussunk együtt örök országodba. Ámen.”
szekelyhon.ro
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Példátlan erőszakhullám sújtja Amerikát
  Chicagótól New Yorkig és Los Angelesig felrobbantak az utcák: újabb erőszak- és gyilkossághullám sújtja az Egyesült Államok nagyvárosait, különösen a feketék által lakott szegénynegyedeket – miközben több demokrata politikus is a rendvédelmi szervek ellen hergel, addig csecsemők és kisgyerekek is golyó általi halált halnak az utcákon.
 • Orbán: a vírus behurcolása ellen kell védekezni
  A koronavírus Magyarországra való behurcolása ellen kell védekezni, minden egyes újabb magyarországi fertőzésnél megtalálható ugyanis valamilyen külföldi "mozzanat" - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.
 • Az Árpád-házi dinasztia négy és fél évezredes DNS-e
  Az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken, Budapesten.
MTI Hírfelhasználó