Az elmúlt 25 évben 16 natúrpark alakult az ország számos pontján
2020. június 1. 19:49

(Fotó:MTI/ Komka Péter)

Izgalmas természeti jelenségek, kultúrtörténeti emlékek, nagy múltú települések – csak néhány látnivaló Magyarország natúrparkjaiból. Az elmúlt 25 évben 16 natúrpark alakult az ország számos pontján, a legutóbbi tavasszal jött létre.

„Az ország területének 9,6 százaléka natúrparkkal lefedett területnek mondható, és az eloszlása is egységes az ország területén belül, hiszen 19 megyénkből 15 már érintett valamelyik natúrparkkal” – mondta Rácz András környezetügyért felelős államtitkár az M1 Kék bolygó című műsorában.

Az első natúrparkot 1995-ben alapították, és azóta már számos tájegységet érint, köztük a Tápióságot, a Zselicséget és a Gerecsét is.

A natúrparkok alapvetően helyi kezdeményezések

A natúrparkok a nemzeti parkok mellett, az állami természetvédelem mellett működnek, alapvetően helyi kezdeményezések. Önkormányzatok és települések fognak össze azért, hogy a természeti, táji értékeiket, kulturális örökségüket bemutathassák, erre szervezik meg a natúrpakot.

„A natúrparki cím elnyerésének azonban komoly feltételrendszere, és jogszabályban szabályozott eljárásrendje van. Létrehoznak egy munkaszervezetet, ami aztán működteti a natúrparkot, és vonzza a térségbe az érdeklődőket” – fejtette ki az államtitkár.

A natúrpark tehát önkéntes alapon életre hívott térségi együttműködés. Célja, hogy a helyi közösségek, amelyek ismerik a saját tájuk természeti és kulturális örökségének értékeit, összefogva megőrizzék, és fenntartható módon fejlesszék azokat.
 
A természet megóvása kiemelten fontos feladat, szem előtt tartva, hogy abból nem csak a természet profitálhat.

„Fontos szempont a vidékfejlesztés, hiszen a helyi lehetőségek, kiaknázása a helybenmaradás elősegítése, a helyi munkalehetőségek felkutatása is célja egy natúrparknak, hiszen a térségbe érkező érdeklődőket ki kell szolgálni, különböző turisztikai és vendéglátóipari szolgáltatásokkal. Ezeket mind-mind a natúrparkban résztvevő települései, lakosai, vállalkozói ott helyben nyújtják” – részletezte Rácz András.

A belföldi utazás kevesebb széndioxid-kibocsátást jelent

A táji adottságokon alapuló és a helyi közösségek bevonásával zajló turizmusnak számos környezetvédelmi előnye van: önmagában a belföldi utazás kevesebb széndioxid-kibocsátást jelent, az adott régióhoz kötődő szolgáltatások igénybevétele pedig ugyancsak kevésbé terheli a bolygót. Azonban talán még ennél is fontosabb a természeti értékeink megismertetése a nagyközönséggel, ebben fontos szerephez jut az ökoturizmus.

Vidékfejlesztés mellett természetesen a környezeti nevelés, a szemléletformálás és a bemutatás is alapvető tevékenysége egy natúrparknak, és természetesen az ökoturisztika is, hiszen minél több látogatót szeretnének vonzani a térségbe. Még legalább négy natúrpark létrehozására lehet számítani a jövőben.

„Tizenhatodik magyarországi natúrparkunk Őrjeg és Szőlő hegyei nevet viseli, ez a Hajós kistérség egy különleges területe, a Duna-Tisza-közi megmaradt hátság és lápvidék utolsó maradványa. Itt van egy nagyon híres, védett mocsara az úgynevezett Vörös-Mocsár” – emelte ki az államtitkár.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Az EU nem védi Európa déli határát a migránsok ellen
  A csempészhajók - szépítő kifejezéssel NGO-hajók - kiszolgálják az embercsempészeket, és taxiztatják a csempészésért vagyonukkal fizető, becsapott afrikaikat. Nem tudni, milyen érdekeltség bújik meg a háttérben, mert az Unió - ellentétben a józan ésszel - nem védi a kontinenst.
 • Nemzeti örökségünk megőrzése a színházban is
  Nyílt levél színművészeinktől - A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot - továbbfejlesztve azt - nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.
 • Orbán: jó évet zár a V4
  Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték - mondta Orbán Viktor magyar minsizterelnök.
MTI Hírfelhasználó