Napokon belül lejár a Lánchíd ideje
2020. június 2. 09:38

A napokban lejár a Lánchíd felújításának megkezdésére a mérnökök által megjelölt határidő, de a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat az elmúlt fél évben a Fővárosi Közgyűlés döntéseit is figyelmen kívül hagyva, semmit sem tett Budapest egyik jelképének a megmentéséért. Többéves előkészítés után a hídfelújítás engedélyes tervei és magának az átkelőnek a rekonstrukciójához szükséges pénzügyi forrás már tavaly rendelkezésre állt.

– A Főmterv Zrt. szakvéleménye a Lánchíd felújításának megkezdését hat hónapon belülre jelölte meg. Ez a napokban letelik, és nincs válasz arra, hogy az elmúlt fél évben miért nem írta ki a főváros vezetése a kivitelezői tendert – nyilatkozta lapunknak Tarlós István, aki hozzáfűzte: nem akar személyi felelősöket megnevezni, csak a tényekre és a műszaki problémákra kívánja felhívni a figyelmet. A volt főpolgármester szerint a Lánchíd kapcsán a körtét az almával próbálja összehasonlítani az ellenzéki sajtó.

– Az egyes médiumokban megjelentekkel ellentétben tavaly nyáron nem azt mondtam, hogy a Lánchídra kevés a rendelkezésre álló forrás, hanem a híd, a váralagút, a pesti hídfőnél lévő villamosalagút, valamint a Széchenyi tér együttes felújítására kaptunk alátámasztás nélküli magas – 34-35 milliárd forintos – árajánlatokat – hangsúlyozta a volt városvezető. Tarlós István emlékeztetett: a júniusi, elfogadhatatlanul magas kivitelezői árajánlatok után újabb műszaki felmérést rendeltek meg, amely már a választások után készült el.