Kirándulóhajókról érkező migránsokat fogad be Málta
2020. június 7. 09:54

Európába igyekvő illegális bevándorlók a ruhájukat szárítják a máltai kormány által az elszállásolásukra bérelt turistahajók egyikén a Földközi-tengeren. A szigetország az EU emberjogi biztosának felszólítására engedi partra szállni a migránsokat,  de továbbra is tárgyalásokat folytat uniós tagállamokkal az emberek szétosztása érdekében (Fotó: MTI/AP/Rene' Rossignaud)

Málta ideiglenesen befogad mintegy négyszáz migránst, akiket a koronavírus járványa miatt kirándulóhajókon helyeztek el a kötelező karantén idejére – közölte a vallettai vezetés szombaton.

A máltai kormány hangsúlyozta, továbbra is tárgyalásokat folytat uniós tagállamokkal az emberek szétosztása érdekében. Mindemellett úgy határozott, partra engedi az menedékkérőket, miután a hajók fedélzetén kialakult helyzet tarthatatlanná vált.

A migránsok hetekig éltek négy hajó fedélzetén Málta területi vizein kívül. A szigetország kibérelte a négy kirándulóhajót, miután lezárta kikötőit a koronavírus-járvány miatt. Az EU emberi jogi biztosa a héten felszólította a máltai kormányt, hogy haladéktalanul engedje partra szállni az illegális bevándorlókat szintén a hajók fedélzetén kialakult nehéz körülményekre hivatkozva.

Franciaország jelezte, hajlandó lenne befogadni migránsokat a hajók fedélzetéről, ugyanakkor nem pontosította, hogy hány emberről lenne szó. Párizs emellett az Európai Bizottságot sürgette, hogy egyeztessen más tagállamokkal az észak-afrikai partokról indult menedékkérők szétosztása ügyében.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: a vírus behurcolása ellen kell védekezni
  A koronavírus Magyarországra való behurcolása ellen kell védekezni, minden egyes újabb magyarországi fertőzésnél megtalálható ugyanis valamilyen külföldi "mozzanat" - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.
 • Meg kell erősíteni a valódi kereszténydemokrata pártokat
  Meg kell erősíteni a valódi kereszténydemokrata pártokat, amelyek tenni szeretnének Európa jövőjéért - fogalmazott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap online kiadásában pénteken.
 • Rétvári: minden humán terület többletforrást kap jövőre
  Minden humán terület kap többletforrásokat az idei évhez képest a 2021-es költségvetésben - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján pénteken.
MTI Hírfelhasználó