Kirándulóhajókról érkező migránsokat fogad be Málta
2020. június 7. 09:54

Európába igyekvő illegális bevándorlók a ruhájukat szárítják a máltai kormány által az elszállásolásukra bérelt turistahajók egyikén a Földközi-tengeren. A szigetország az EU emberjogi biztosának felszólítására engedi partra szállni a migránsokat,  de továbbra is tárgyalásokat folytat uniós tagállamokkal az emberek szétosztása érdekében (Fotó: MTI/AP/Rene' Rossignaud)

Málta ideiglenesen befogad mintegy négyszáz migránst, akiket a koronavírus járványa miatt kirándulóhajókon helyeztek el a kötelező karantén idejére – közölte a vallettai vezetés szombaton.

A máltai kormány hangsúlyozta, továbbra is tárgyalásokat folytat uniós tagállamokkal az emberek szétosztása érdekében. Mindemellett úgy határozott, partra engedi az menedékkérőket, miután a hajók fedélzetén kialakult helyzet tarthatatlanná vált.

A migránsok hetekig éltek négy hajó fedélzetén Málta területi vizein kívül. A szigetország kibérelte a négy kirándulóhajót, miután lezárta kikötőit a koronavírus-járvány miatt. Az EU emberi jogi biztosa a héten felszólította a máltai kormányt, hogy haladéktalanul engedje partra szállni az illegális bevándorlókat szintén a hajók fedélzetén kialakult nehéz körülményekre hivatkozva.

Franciaország jelezte, hajlandó lenne befogadni migránsokat a hajók fedélzetéről, ugyanakkor nem pontosította, hogy hány emberről lenne szó. Párizs emellett az Európai Bizottságot sürgette, hogy egyeztessen más tagállamokkal az észak-afrikai partokról indult menedékkérők szétosztása ügyében.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
 • A legnagyobb veszély az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba
  „Engem nem érdekel, hogy ki hergel kit. A tanárok a diákokat, a diákok a tanárokat, vagy a politikusok hergelik kiállásra őket. Ennek a boncolgatásától el kéne lépni, és a kölcsönös bizalmat kellene valahogy visszahozni” – Rátóti Zoltánt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kuratóriumának tagját kérdeztük modellváltásról, elvégzendő feladatokról, jogkörökről, ellenállásról, illetve szembesítettük a sértett felek követeléseivel. Interjúnk.
MTI Hírfelhasználó