Magyar fejlesztésű eszközzel védik a madarakat az áramütéstől
2020. június 7. 11:22

Magasfeszültségű oszlopokra szerelt védőeszköz tesztelése kezdődött Hortobágyon. A magyar fejlesztésű, különleges szigetelés azt akadályozza meg, hogy a közepes- és nagy testű madarakat áramütés érje. Ez a sérülés nagyon gyakori, a legtöbb esetben az állat pusztulásához vezet – hangzott el az M1 Híradójában.

Mentett gólyafiókák a Hortobágyi Madárparkban. A kicsik árvák lettek, miután szüleik áramütés miatt elpusztultak.

A fokozottan védett ragadozómadár rétisas szintén áramütést szenvedett, de az életét sikerült megmenteni. A madárkórházban minden évben több száz ilyen sérüléssel találkoznak.

Háromszáz állandó lakójuk egyharmada az elektromos vezetékek miatt már soha nem lesz alkalmas a szabad életre.

„Ami leggyakrabban sérül villanyoszlopon, az a vörös vércse. Szinte száz százalékban áramütés miatt kerülnek hozzánk. Az egerészölyvek mintegy egyharmada és a gólyáknak körülbelül a fele. Ugyanis a kirepüléskor, mikor kirepül a fiatal gólya először, és érintkezik a vezetékkel, és az legtöbbször halálos” – mondta Déri János, a hortobágyi madárkórház vezetője.

A Hortobágy környékén már biztonságban lesznek a fiatal gólyák és más nagyobb testű madarak, mivel tíz helyen különleges, magyar fejlesztésű védőeszközt szereltek a villanyoszlopokra. Az egyik áramszolgáltató és egy villamossági gyár fogott össze a madárvédelemért dolgozó szakemberekkel a védőeszköz megalkotásában.

Az oszlopok tetején lévő kapcsolóberendezést kerítésszerűen veszi körbe a speciális anyagból készült szerkezet. Így tartja távol a madarakat attól a résztől, amit nem lehet leszigetelni.

hirado.hu - M1 Híradó
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó