Valótlan, az emberek megtévesztésére alkalmas állításokat tett a DK
2020. június 29. 22:39

A várólistákról valótlan és az emberek megtévesztésére alkalmas hírek jelentek meg a sajtóban a Demokratikus Koalíció (DK) egy korábbi közleménye alapján – közölte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. A DK állítása szerint a várólisták soha nem látott hosszúak. Az alapkezelő főigazgatója az M1-en cáfolta a DK állítását, mint mondta, jelenleg még a járvány kitörése előttinél is rövidebb a várólista, és 60 százalékkal rövidebb, mint nyolc évvel ezelőtt – hangzott el az M1 Híradójában.

Brutális tolongás a kórházi várólistákon – ezzel a címmel adott ki közleményt a Demokratikus Koalíció pár napja. A baloldali párt szerint a soha nem látott hosszúságú várólisták az eredménye a kormány kudarcos egészségpolitikájának.

Valótlan és az emberek megtévesztésére alkalmas hírek jelentek meg a sajtóban a várólistákról a DK közleménye alapján – reagált még a múlt héten a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Azt írták: a DK állításával ellentétben 2012 óta a várakozók száma jelentősen, csaknem 60 százalékkal csökkent.

Az alapkezelő főigazgatója, Kiss Zsolt hétfőn az M1-en is megerősítette: az ellátórendszer jól vizsgázott a járvány ideje alatt, a sürgős műtéteket elvégezték, a halaszthatókat későbbre tették. Hozzátette: a járvány előtt 31 ezer beteg volt várólistán, míg jelenleg 23 800 beteg várakozik, vagyis kevesebben, mint a vírus megjelenése előtt.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a naponta frissülő várólistákról bárki tájékozódhat hiteles forrásból a neak.gov.hu oldalon.

A Demokratikus Koalíció időközben az országos tiszti főorvost is támadta. A párt megfogalmazása szerint Müller Cecília azzal fenyegeti a kórházakat, hogy, ahol túl sok tesztet végeznek, ott vizsgálatot indítanak, a „felesleges” teszteket pedig ki fogják fizettetni az intézményekkel.

Szó nincs arról, hogy csökkentenék a laboratóriumi vizsgálatok számát, csupán azokat a megfelelő időben és helyen kell alkalmazni – így reagált Müller Cecília az M1-en. Hangsúlyozta: minden gyanús esetet tesztelni kell a kórházakban.

Arról is beszélt, hogy a vírus jelen van az országban, ezért folyamatos járványügyi éberséget és információs rendszert kell fenntartani ahhoz, hogy azonnal reagálni lehessen, ha a fertőzés gócokban, esetleg nagyobb számban jelenne meg.

hirado.hu - M1
Címkék: