Sepsiszentgyörgyön ötven tonna üveg a karantén utáni lomtalanítás hozama
2020. június 30. 13:30

Szép eredménnyel zárult Sepsiszentgyörgyön a legújabb üveggyűjtő-akció: június 26-27 között 687 személy összesen 48 660 kilogramm üveget adott le a Tega köztisztasági vállalat által felállított gyűjtőpontokon.

Kép: Tega Rt.

A szolgáltató évente két alkalommal tart üveggyűjtést Sepsiszentgyörgyön, a többi településen pedig ezeket az akciókat lomtalanítással összekötve szervezi meg. A június végi gyűjtésen 8720 kilogrammal több üveget adtak le a sepsiszentgyörgyiek, mint tavaly októberben, amikor összesen 39 940 kilogramm gyűlt össze. 

Máthé László a vállalat igazgatója úgy véli, a mostani eredmény annak tulajdonítható, hogy a kijárási tilalom alatt sokan „nekigyürkőztek” a lomtalanításnak. Arra törekednek, hogy minél kevesebb üveg kerüljön a vegyes hulladékba, hiszen súlyos, sokat nyom, ugyanakkor jól újrahasznosítható, hiszen az Ilfov megyei Popești-Leordeni településen működő Green Glass dolgozza fel a begyűjtött használt üveget.

Kép: Tega Rt. 

A Tega Rt. azzal ösztönzi a lakókat az újrahasznosításra, hogy minden leadott öt kilogramm üveg után adnak egy fél liter sört. „A sörös akciónak pozitív a visszhangja, már most sokan érdeklődnek, mikor lesz a következő. Az ősz folyamán újra megszervezzük, a dátumról még nem döntöttünk” – közölte Máthé László. Hozzátette: azzal mindenki nyer, ha a vegyes hulladékba kevesebb szemét kerül, mert a súly alapján fizetnek.

A szelektív hulladékot egy zsákba gyűjtik a kertes házban lakók, abba kerül a papír, a műanyag, az üveg. Az igazgató kifejtette, az üveggyűjtés sikerén felbuzdulva fontolóra veszik, hogy a következő hónapokban bevezetik, hogy az üveget külön zsákba gyűjtsék.

 Bíró Blanka

szekelyhon.ro
Címkék:
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó