Különleges felderítés és közvetlen műveletek
2020. június 30. 19:30

SR, DA - ez a két rövidítés valószínű sokak számára nem mond semmit. Nem úgy az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár által szervezett Különleges Műveleti Alaptanfolyamon lévő katonák számára...

balassi.eu.jpg

A tíz hónapos tanfolyam alatt azt a tudást, képességet szerzik meg a leendő különleges műveleti katonák, amelyekkel később alkalmassá válnak a csoportbeli beosztások betöltésére, az együttműködésre, a közös feladatvégzésre. A jelenlegi fázisban a gyakorlati felkészítés során – elöljárói parancs alapján – különleges felderítési (SR – Special Reconnaissance) feladatot kellett megtervezniük és a terveik alapján végrehajtaniuk.

A feladat helikopteres kirakással kezdődött. Földet érés után rejtetten közelítették meg a kijelölt célterületet, ahol kiválasztották a megfigyelésére legalkalmasabb helyet. A megfigyelés és felderítés tárgya egy stratégiai fontosságú cél volt. A szerzett információkat, valamint a célterületen történt tevékenységeket dokumentálták, jelentették, majd elhagyták a területet. A katonákat az ellenség elől rejtetten emelték ki.

20200630_különleges felderítés (1)

A gyakorlatok kivitelezése során mutatkozik meg, hogy a jelöltek alaptanfolyamon megszerzett tudást, képességet milyen mértékben tudják alkalmazni: a rajtaütés-elfogás végrehajtása a jól megtervezett forgatókönyvnek köszönhetően sikeres volt.

K. G. őrmester

B. G. hadnagy

honvedelem.hu
Címkék:
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Áder: jól kezeltük a járványt
  Magyarország és Szlovénia a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.
 • A demokraták nagy novemberi szocialista forradalmat álmodnak
  Szocialista forradalomra készül a Demokrata Párt, írja új könyvében a jobboldali Breitbart szerkesztője. Joel Pollak szerint az utcai zavargások csak az első lépései annak a folyamatnak, amivel Trump ellenzéke magához ragadná a hatalmat.
 • Megkezdődött az M1-M7-es autópályák átkötésének előkészítése
  Kiválasztotta a tervezőt a Komárom és Sárbogárd közötti gyorsforgalmi út fejlesztéséhez a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő. Az észak-déli irányú összeköttetés feladata tehermentesíteni a fővárost és környékét a nemzetközi tranzitforgalomtól.
MTI Hírfelhasználó