Az Európai Bizottság pályáztatással küzd a félretájékoztatás ellen
2020. június 30. 20:36

Az Európai Bizottság 9 millió euró (mintegy 3,1 milliárd forint) összegű pályázati felhívást tett közzé a félretájékoztatást feltáró nemzeti központok létrehozására - közölte az Európai Bizottság kedden.

A pályázat arra irányul, hogy támogatásban részesítse a dezinformációval összefüggő tényellenőrzést végző nemzeti központok létrehozását.
   
Célja, hogy a központok létrehozásával az Európai Bizottság kiterjessze a június 1-je óta működő Digitális Média Európai Megfigyelőközpontjának (EDMO) hatókörét.

EDMO – United against disinformation

A tagállami központok munkatársainak feladatát a dezinformációs kampányok részletes vizsgálata és társadalomra gyakorolt hatásuk elemzése, a médiatudatosság előmozdítása, valamint az online platformok szolgáltatási irányelveinek és feltételeinek ellenőrzése képezi majd.
   
Az uniós megfigyelőközpont egyebek mellett tudományos kutatókból és média szakemberekből álló nemzetközi közösséget hoz létre. Összekapcsolja a nemzeti tényellenőrző központokat, hogy megoszthassák egymással tapasztalataikat.

Elősegíti a tények ellenőrzését célzó munka, és a kutatási tevékenységek uniós szintű összehangolását, különös figyelemmel a dezinformációs kampányok felderítésére, valamint az ilyen kampányoknak a társadalomra és a demokráciára gyakorolt hatáselemzésére.
   
A pályázatok benyújtásának határideje november 5.

MTI
Címkék:
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Áder: jól kezeltük a járványt
  Magyarország és Szlovénia a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.
 • A demokraták nagy novemberi szocialista forradalmat álmodnak
  Szocialista forradalomra készül a Demokrata Párt, írja új könyvében a jobboldali Breitbart szerkesztője. Joel Pollak szerint az utcai zavargások csak az első lépései annak a folyamatnak, amivel Trump ellenzéke magához ragadná a hatalmat.
 • Megkezdődött az M1-M7-es autópályák átkötésének előkészítése
  Kiválasztotta a tervezőt a Komárom és Sárbogárd közötti gyorsforgalmi út fejlesztéséhez a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő. Az észak-déli irányú összeköttetés feladata tehermentesíteni a fővárost és környékét a nemzetközi tranzitforgalomtól.
MTI Hírfelhasználó