Az Európai Bizottság pályáztatással küzd a félretájékoztatás ellen
2020. június 30. 20:36

Az Európai Bizottság 9 millió euró (mintegy 3,1 milliárd forint) összegű pályázati felhívást tett közzé a félretájékoztatást feltáró nemzeti központok létrehozására - közölte az Európai Bizottság kedden.

A pályázat arra irányul, hogy támogatásban részesítse a dezinformációval összefüggő tényellenőrzést végző nemzeti központok létrehozását.
   
Célja, hogy a központok létrehozásával az Európai Bizottság kiterjessze a június 1-je óta működő Digitális Média Európai Megfigyelőközpontjának (EDMO) hatókörét.

EDMO – United against disinformation

A tagállami központok munkatársainak feladatát a dezinformációs kampányok részletes vizsgálata és társadalomra gyakorolt hatásuk elemzése, a médiatudatosság előmozdítása, valamint az online platformok szolgáltatási irányelveinek és feltételeinek ellenőrzése képezi majd.
   
Az uniós megfigyelőközpont egyebek mellett tudományos kutatókból és média szakemberekből álló nemzetközi közösséget hoz létre. Összekapcsolja a nemzeti tényellenőrző központokat, hogy megoszthassák egymással tapasztalataikat.

Elősegíti a tények ellenőrzését célzó munka, és a kutatási tevékenységek uniós szintű összehangolását, különös figyelemmel a dezinformációs kampányok felderítésére, valamint az ilyen kampányoknak a társadalomra és a demokráciára gyakorolt hatáselemzésére.
   
A pályázatok benyújtásának határideje november 5.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Egymásnak teljesen ellentmondó intézkedések jellemzik a világot
  Világszerte már csaknem tizenhárommillióan fertőződtek meg koronavírussal, és csaknem ötszázhetvenezren haltak bele a betegségbe. A fertőzés jelenleg 188 országban van jelen. Vakcina továbbra sincs a vírus ellen, és bár sokan dolgoznak a kifejlesztésén, ezek hitelesítése, majd forgalomba kerülése azonban hosszas folyamat – hangzott el az M1 Híradójában.
 • Egy ítélet nélküli ember halálára
  Július 10-én éjjel elhunyt dr. Eőry Ajándok biológus, matematikus, orvos, akupunktúrás orvos, a hagyományos kínai orvoslás hazai úttörője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvosa. Szőke Péter, a Sant’Egidio közösség magyarországi vezetője nekrológjában emlékezik rá.
 • Szembemenni a korszellemmel
  A 2010 óta tartó magyarországi jobboldali kormányzás szembemegy a liberális korszellemmel.
MTI Hírfelhasználó