Erdogan bezáratta a korábbi kormányfő által létrehozott egyetemet
2020. június 30. 21:16

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy kedden megjelent rendelettel bezáratta azt az isztambuli egyetemet, amelyet egykori szövetségese, Ahmet Davutoglu, az időközben ellenzékivé vált korábbi török kormányfő által is alapított Tudomány és Művészet Alapítvány (BISAV) hívott életre.

Turkish ex-Prime Minister Davutoglu leaves Erdogan′s party | News | DW | 13.09.2019

Ahmet Davutoglu, a Stratégiai mélység című nagysikerű könyv írója; a kötet hazánkban is megjelent az Antall József Tudásközpont kiadásaként 2016-ban

STRATÉGIAI MÉLYSÉG - Publishing - Antall József Tudásközpont

A kormányzati közlönybe foglaltak szerint a török államfő a végrehajtó hatalom fejeként visszavonta az Isztambuli Városi Egyetem (Istanbul Sehir Üniversitesi) működési engedélyét.
   
A döntés egyik előzményeként a török vezetés idén januárban biztosokat állított a BISAV élére.
   
Az intézményt 2008-ban hozták létre, de hivatalosan 2010 őszén nyitotta meg kapuit a hallgatók előtt.
   
Davutoglu keddi sajtótájékoztatóján a török oktatási rendszer, az ország jövője és a fiatalok álmai elleni puccsnak nevezte a mostani lépést. Egyúttal leszögezte: "senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az egyetem újraéled".
   
A felsőoktatási tanács (YÖK) kedden azt közölte, hogy a bezárt intézmény tanulói a Marmara Egyetemre kerülnek át.
   
Ahmet Davutoglu csaknem másfél évtizeden át volt a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) befolyásos politikusa. Tevékenykedett Erdogan külpolitikai tanácsadójaként, külügyminiszterként, majd 2014-től - Erdogant váltva - miniszterelnökként, illetve a párt elnökeként. 2016 májusában mondott le tisztségeiről.
   
A múlt év során egyre többször nyíltan bírálta a kormánypárt vezetését. A Financial Times brit üzleti-politikai napilapban tavaly július végén megjelent interjújában például arról beszélt, hogy a 2002 óta kormányzó AKP eltért alapvető értékeitől. 2019 őszén ki akarták zárni a tömörülésből, de szeptember közepén végül a tagságáról is lemondott.   

December közepén pártot alapított, Jövő Pártja néven, amely "a hagyományból fakadó szabadelvű" politikai felfogást követi.
   
Törökország 2018-ban az addig parlamentáris berendezkedésről elnöki rendszerre tért át.

MTI
Címkék:
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Áder: jól kezeltük a járványt
  Magyarország és Szlovénia a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.
 • A demokraták nagy novemberi szocialista forradalmat álmodnak
  Szocialista forradalomra készül a Demokrata Párt, írja új könyvében a jobboldali Breitbart szerkesztője. Joel Pollak szerint az utcai zavargások csak az első lépései annak a folyamatnak, amivel Trump ellenzéke magához ragadná a hatalmat.
 • Megkezdődött az M1-M7-es autópályák átkötésének előkészítése
  Kiválasztotta a tervezőt a Komárom és Sárbogárd közötti gyorsforgalmi út fejlesztéséhez a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő. Az észak-déli irányú összeköttetés feladata tehermentesíteni a fővárost és környékét a nemzetközi tranzitforgalomtól.
MTI Hírfelhasználó