A CSU politikusa szerint az Orbán Viktort ért kritika nem megalapozott
2020. június 30. 23:04

Christian Schmidt, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa árnyalta az Európai Unió politikáját Magyarországgal szemben: Schmidt cikkében kifejtette, hogy a hazánkban bevezetett Covid–19 járvánnyal szembeni intézkedéseket kiemelten figyelték Brüsszelben. A politikus szerint a Fideszt érő kritika néha jogos, néha viszont inkább szitkozódó, mint megalapozott, és Orbán Viktor mindenekelőtt polgárait és országát akarja megóvni a koronavírus okozta károktól.

File:Christian Schmidt (2016) .jpg - Wikimedia Commons

Christian Schmidt - wikimedia

A Frankfurter Allgemeine Zeitung közölte Christian Schmidt, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusának cikkét, aki írásában a magyarországi veszélyhelyzetre reflektált. A cikk szerint Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök kormánya alatt különösen kritikus szemmel figyelték annak koronavírus-intézkedései tükrében. A parlament a kormányt a válság leküzdése érdekében átfogó és határidő nélküli jogkörökkel ruházta fel. Schmidt szerint a jogosultságok határidőhöz kötése biztosan jobb út lett volna – igaz, a parlamentnek végig lehetősége volt azok visszavonására. Ezek végül június 20-án érvényüket vesztették.

Az Orbán Viktort és pártját, a Fideszt érő kritika nem új keletű – néha jogos, néha viszont inkább szitkozódó, mint megalapozott.

– írta a CSU politikusa, aki szerint a politikai reflex néhányaknál a Magyarországon hozott szabályozások bizalmatlan szemléléséhez vezetett. Schmidt szerint mint minden más demokratikus úton legitimált állam- és kormányfőt, úgy Orbánt is megilleti a felelősségtudat vélelme: esetében is úgy kell számolni, hogy mindenekelőtt polgárait és országát akarja megóvni a károktól. A szerző szerint értékelni kell majd, hogy a kormány hogyan járt el a parlament által átruházott kompetenciákkal – vannak arra utaló jelek, hogy a kormány arra is használta a lehetőségeket, hogy más területeken saját javára hozzon döntéseket. Ez politikailag kritizálható. Annak megállapítására, hogy ezzel megsértette-e az európai jogállami alapvetéseket, bevált eljárások vannak az Európai Unióban.


A kormánypártok és a Mi Hazánk képviselői támogatták a járvány okozta veszélyhelyzetben szükséges rendkívüli jogrendet Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Schmidt szerint az aktuális diskurzus elmegy a kérdés lényege mellett; szerinte fontosabb lenne az egymástól eltérő, Európa társadalmi irányvonalát övező elképzelésekről szóló vita.

Kiemelte: az Európai Néppárton belül is sok különböző álláspont létezik. A politikus szerint az egyén szabadságát illető közös orientáció ellenére úgy tűnik, hogy a nyugat-európai szabad-individualista társadalomkép elfogadása néhány „újoncnál” nem működik.

[Christian-Social Union, horizontal variant (Bavaria, Germany)]

A bajor CSU egyik jelvénye

A szerző rámutatott: az „illiberális demokráciához” hasonló fogalmak vagy az egyes politikai pártbarátok elleni médiakampányok elfogadhatatlanok és megnehezítik a párbeszédet. Schmidt szerint a demokratikus alapelvek elidegeníthetetlenek, éppen ezért igény van a diskurzusra, amit nem veszélyeztethet „nyugati” oldalról a kérkedés attitűdje. A politikus úgy fogalmazott: Orbán Viktor ismét világossá tette, hogy az „érték-hazafiasságról” szeretne vitázni. Ezt Donald Tusk már tavaly megkezdte. A szerző szerint egy ilyen, nem felületes vita elengedhetetlen, de minden oldalról konstruktív empátiát és a hasonlóságok és különbözőségek megértését követeli. Egy dolog világos: „A vita végén nem szerepelhet kevesebb demokrácia és kevesebb Európa sem” – zárta sorait a szerző.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Soros György és a Facebook emberei kopogtatnak a leggyakraban az Európai Bizottságnál
  Nagyon erős amerikai dominancia látható, hiszen a Facebook, a Google és a Microsoft járt leggyakrabban az Európai Bizottság tagjainál. Feltűnik azonban az Amnesty International, illetve Soros György brüsszeli szervezete, az Open Society European Institute is a törzslátogatók között.
 • Szigorúan ellenőrzött slágerrock 1.
  Nem mondható, hogy a könnyűzene mindig forrongó és érdekességeket szolgáltató világát ne figyelte volna árgus szemekkel a Kádár-rendszer, amire jó példa, hogy Lendvai Ildikó a KISZ KB Kulturális Osztályának helyettes vezetőjeként 1980-ban több tucat oldalon keresztül tájékoztatta Pozsgay Imre kulturális minisztert – aki a rendszerváltozás során kulcsfontosságú szerepet vitt az állampárt részéről annak lebontásában – az ifjúság szórakozásának néhány időszerű kérdéséről.
 • A Brexit utáni Európai Unió olyan, mint egy buli, ahol megitták az összes italt és a lányok is hazamentek
  Máthé Áron történésszel, szociológussal, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettesével beszélgettünk a Közép-Európa számára vetített hamis ábrándokról, a magyar–német viszony múltjáról és jövőjéről, a nagyhatalmi érdekérvényesítésről a nemzeti érdekkel szemben és az Egyesült Királyság unión kívüli jövőjéről.
MTI Hírfelhasználó