Washington meghosszabbítaná az iráni fegyverembargót
2020. július 1. 11:14

Oroszország ENSZ-nagykövete kedden „a maximális fojtogatás politikájának” minősítette az amerikai követelést.

Az Irán elleni fegyverembargó meghosszabbítását szorgalmazta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) kedden megtartott online ülésén az amerikai külügyminiszter.

A fegyverembargó októberben jár le, de Mike Pompeo már most szorgalmazta a hosszabbítást.

„Ne csak az Egyesült Államokra figyeljenek, hallgassák meg a térség más országait is! Izraeltől kezdve az Öböl-államokon át a közel-keleti országokig egybehangzóan mondják: hosszabbítsák meg a fegyverembargót!” – fogalmazott.

Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette: a térségnek ezek az országai szenvednek a legjobban Irán „ragadozó magatartásától”.

Az Egyesült Államok a napokban határozattervezetet is küldött a BT tizenöt tagjának, amely a Teherán elleni fegyverembargó határozatlan ideig történő meghosszabbítását javasolta. A vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína azonban már jelezte, hogy ellenez egy ilyen lépést.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete kedden a maximális fojtogatás politikájának” minősítette az amerikai követelést.

„A feladat a rendszerváltozás elérése vagy olyan helyzet kialakítása, amelyben Teherán képtelen levegőhöz jutni. Ez olyan, mint amikor valakinek a nyakára térdelnek” – mondta Nyebenzja, egyértelműen utalva az afroamerikai George Floyd halálára, amely azért következett be, mert egy erőszakos intézkedés közben egy rendőr csaknem kilenc percen keresztül a férfi nyakán térdelt.

Az ENSZ BT virtuális tanácskozására kedden egyébként azért került sor, hogy megvitassák António Guterres ENSZ-főtitkár jelentését, amelynek megállapításai szerint a szaúd-arábiai olajlétesítmények és az egyik szaúdi nemzetközi repülőtér ellen tavaly elkövetett támadások „iráni eredetűek” voltak.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Miért félnek Trumptól még mindig?
    Aki alternatív világértelmezési keretet és fogalom-készletet merészel használni, azt egész egyszerűen kitiltják minden létező platformról, és ezzel volt valóság, nincs valóság, egy gonddal kevesebb.
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A jég hátán (boldogan) élni
    Kupát szervezett az egykori műkorcsolya Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júlia, miután szinte az összes nemzetközi versenyt törölték.
MTI Hírfelhasználó