Washington meghosszabbítaná az iráni fegyverembargót
2020. július 1. 11:14

Oroszország ENSZ-nagykövete kedden „a maximális fojtogatás politikájának” minősítette az amerikai követelést.

Az Irán elleni fegyverembargó meghosszabbítását szorgalmazta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) kedden megtartott online ülésén az amerikai külügyminiszter.

A fegyverembargó októberben jár le, de Mike Pompeo már most szorgalmazta a hosszabbítást.

„Ne csak az Egyesült Államokra figyeljenek, hallgassák meg a térség más országait is! Izraeltől kezdve az Öböl-államokon át a közel-keleti országokig egybehangzóan mondják: hosszabbítsák meg a fegyverembargót!” – fogalmazott.

Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette: a térségnek ezek az országai szenvednek a legjobban Irán „ragadozó magatartásától”.

Az Egyesült Államok a napokban határozattervezetet is küldött a BT tizenöt tagjának, amely a Teherán elleni fegyverembargó határozatlan ideig történő meghosszabbítását javasolta. A vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína azonban már jelezte, hogy ellenez egy ilyen lépést.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete kedden a maximális fojtogatás politikájának” minősítette az amerikai követelést.

„A feladat a rendszerváltozás elérése vagy olyan helyzet kialakítása, amelyben Teherán képtelen levegőhöz jutni. Ez olyan, mint amikor valakinek a nyakára térdelnek” – mondta Nyebenzja, egyértelműen utalva az afroamerikai George Floyd halálára, amely azért következett be, mert egy erőszakos intézkedés közben egy rendőr csaknem kilenc percen keresztül a férfi nyakán térdelt.

Az ENSZ BT virtuális tanácskozására kedden egyébként azért került sor, hogy megvitassák António Guterres ENSZ-főtitkár jelentését, amelynek megállapításai szerint a szaúd-arábiai olajlétesítmények és az egyik szaúdi nemzetközi repülőtér ellen tavaly elkövetett támadások „iráni eredetűek” voltak.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Áder: jól kezeltük a járványt
  Magyarország és Szlovénia a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.
 • A demokraták nagy novemberi szocialista forradalmat álmodnak
  Szocialista forradalomra készül a Demokrata Párt, írja új könyvében a jobboldali Breitbart szerkesztője. Joel Pollak szerint az utcai zavargások csak az első lépései annak a folyamatnak, amivel Trump ellenzéke magához ragadná a hatalmat.
 • Megkezdődött az M1-M7-es autópályák átkötésének előkészítése
  Kiválasztotta a tervezőt a Komárom és Sárbogárd közötti gyorsforgalmi út fejlesztéséhez a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő. Az észak-déli irányú összeköttetés feladata tehermentesíteni a fővárost és környékét a nemzetközi tranzitforgalomtól.
MTI Hírfelhasználó