Washington meghosszabbítaná az iráni fegyverembargót
2020. július 1. 11:14

Oroszország ENSZ-nagykövete kedden „a maximális fojtogatás politikájának” minősítette az amerikai követelést.

Az Irán elleni fegyverembargó meghosszabbítását szorgalmazta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) kedden megtartott online ülésén az amerikai külügyminiszter.

A fegyverembargó októberben jár le, de Mike Pompeo már most szorgalmazta a hosszabbítást.

„Ne csak az Egyesült Államokra figyeljenek, hallgassák meg a térség más országait is! Izraeltől kezdve az Öböl-államokon át a közel-keleti országokig egybehangzóan mondják: hosszabbítsák meg a fegyverembargót!” – fogalmazott.

Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette: a térségnek ezek az országai szenvednek a legjobban Irán „ragadozó magatartásától”.

Az Egyesült Államok a napokban határozattervezetet is küldött a BT tizenöt tagjának, amely a Teherán elleni fegyverembargó határozatlan ideig történő meghosszabbítását javasolta. A vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína azonban már jelezte, hogy ellenez egy ilyen lépést.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete kedden a maximális fojtogatás politikájának” minősítette az amerikai követelést.

„A feladat a rendszerváltozás elérése vagy olyan helyzet kialakítása, amelyben Teherán képtelen levegőhöz jutni. Ez olyan, mint amikor valakinek a nyakára térdelnek” – mondta Nyebenzja, egyértelműen utalva az afroamerikai George Floyd halálára, amely azért következett be, mert egy erőszakos intézkedés közben egy rendőr csaknem kilenc percen keresztül a férfi nyakán térdelt.

Az ENSZ BT virtuális tanácskozására kedden egyébként azért került sor, hogy megvitassák António Guterres ENSZ-főtitkár jelentését, amelynek megállapításai szerint a szaúd-arábiai olajlétesítmények és az egyik szaúdi nemzetközi repülőtér ellen tavaly elkövetett támadások „iráni eredetűek” voltak.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó