Benkő: a Honvédség háromezer embernek ad munkát a következő fél évben
2020. július 1. 12:59

A Magyar Honvédség háromezer embernek ad munkát a következő fél évben - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred laktanyájában szerdán; a budapesti Irinyi János laktanyában csaknem 30 speciális önkéntes tartalékos kezdte meg a kiképzését.

Benkő Tibor a jelentkezettek előtt tartott beszédében kiemelte: a Magyar Honvédség vállalta, hogy részt vesz a kormány gazdaságvédelmi akciótervében, munkahelyteremtéssel. A koronavírus-járvány miatt sok ember elvesztette az állását - mondta, hozzátéve: a gazdaság újraindulásához, új munkahelyek létrejöttéhez idő kell.

A honvédség határozott idejű szerződéssel, hat hónapos önkéntes katonai szolgálati formában nyújt segítséget az ide jelentkezőknek - ismertette. Tájékoztatása szerint most tizennégy helyszínen indul el mintegy 450 új speciális önkéntes tartalékos katona kiképzése.

Benkő Tibor kitért arra, hogy ez a szolgálati forma eltér a szerződéses katonai jogviszonytól, mert az önkéntesek bármikor ki tudnak lépni az állományból, ha vissza tudnak térni a polgári életbe.

Arról is tájékoztatott, hogy országosan a szerződéses katonai pályát választókkal együtt jelenleg 25 helyszínen tartanak katonai kiképzést. A szerződéses katonákra szigorúbb előírások vonatkoznak, ott alkalmassági vizsgálaton kell átesni. A tapasztalataik szerint a jelentkezők 25-30 százaléka tud túljutni ezen az erőpróbát jelentő alkalmassági vizsgálaton - mondta, hozzátéve: a tartalékosok is jelentkezhetnek szerződéses katonának.

A miniszter a szolgálat megkezdéséhez és eredményes teljesítéséhez fontosnak nevezte, hogy a jelentkezők érezzék: egy közösséghez tartoznak, egymást segíteniük, támogatniuk kell. "Bajtársi formában kell együtt élniük" - fogalmazott a tárcavezető, azt kérve: legyen kitartásuk, akarják végig csinálni amit vállaltak.

Ugyanakkor, ha adódik lehetőségük a munka világában újból elhelyezkedni, akkor, és csakis akkor, lépjenek ki - húzta alá. A kiképzés közben felmerülő nehézségeket a parancsnokok akkor tudják kezelni, ha arról információjuk van. Ezért azt javasolta a jelentkezőknek, hogy bizalommal forduljanak a parancsnokaikhoz.

Arról is beszélt, hogy a Magyar Honvédség csatlakozása a gazdaságvédelmi akciótervhez kettős célt szolgál: egyrészt a hosszú távú megbízható munkalehetőség nyújtásával szeretnék elősegíteni, hogy a gazdaság minél előbb visszatérjen a veszélyhelyzetet megelőző állapotába. Az is cél, hogy az emberek megismerkedjenek a katonai hivatás fontosságával, mert "bármilyen nehéz helyzetbe kerül az ország, a Magyar Honvédség mindig ott van, a katonákra mindig szükség van" - hangoztatta.

Benkő Tibor közölte: a Magyar Honvédség jelenleg a honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében teljesen megújul, 21. századi modern technikai eszközök érkeznek, amelyek kezeléséhez jól felkészített, kiváló katonákra van szükség. Olyan emberekre, akik elkötelezettek az ország, a nemzet iránt, és lojálisak a magyar emberekhez - mondta.

MTI
Címkék:
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Áder: jól kezeltük a járványt
  Magyarország és Szlovénia a lakosságszámához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján - mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.
 • A demokraták nagy novemberi szocialista forradalmat álmodnak
  Szocialista forradalomra készül a Demokrata Párt, írja új könyvében a jobboldali Breitbart szerkesztője. Joel Pollak szerint az utcai zavargások csak az első lépései annak a folyamatnak, amivel Trump ellenzéke magához ragadná a hatalmat.
 • Megkezdődött az M1-M7-es autópályák átkötésének előkészítése
  Kiválasztotta a tervezőt a Komárom és Sárbogárd közötti gyorsforgalmi út fejlesztéséhez a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő. Az észak-déli irányú összeköttetés feladata tehermentesíteni a fővárost és környékét a nemzetközi tranzitforgalomtól.
MTI Hírfelhasználó