Átadták a ciszterciek siófoki családi apartmanházát
2020. július 1. 22:19

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Bérczi László Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság apátja és Drabos Erik, Familiare Társadalomszervező Központ igazgatója (b-j) átvágja a nemzetiszínű szalagot, mögöttük Fr. Bernard Marton fogadalmas szerzetes a ciszterci rend Szent Bernadett családi apartmanházainak átadásán Siófokon 2020. július 1-jén. MTI/Vasvári Tamás

Átadták szerdán a ciszterci rend Szent Bernadett családi apartmanházát Siófokon, amely a kormány 615 millió forintos támogatásával épült meg.

Az átadáson Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: a családok védőszentjéről elnevezett apartmanház egyik missziója, hogy családi közösségeket lásson vendégül.

Azok a családok, amelyek közösen élik egyházi életüket, szabadidejüket is egy ilyen célra létrejött központban tölthetik el, ezáltal erősítik egymásban a család iránti elkötelezettséget - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy a ciszterci rend a klerikális szerepe mellett a világi életben, a gazdaságban is jelentős teljesítményt ért el az elmúlt évszázadokban.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az egyháznak mindig fontos volt a család, a kormány támogatási rendszere is a családok tiszteletéből fakad.

II. János Pál pápát idézve azt mondta, hogy "a szuverén nemzet mindig erős, hivatásuk és történelmi küldetésük tudatában lévő családokból áll".

Az államtitkár kijelentette: az elmúlt tíz év eredménye, hogy a teljes termékenységi arányszám a 2010-es 1,25-ről 1,49-re emelkedett. A házasságkötések száma 2010 óta 80 százalékkal nőtt, a válások száma 27, az abortuszok száma 36 százalékkal csökkent.

Ez utóbbi 77 ezer magzat életét jelenti - jegyezte meg.

A ciszterci rend újonnan átadott, Szent Bernadett családi apartmanházához tartozó egyik közösségi épület Siófokon 2020. július 1-jén. MTI/Vasvári Tamás

Witzmann Mihály, Siófok fideszes országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy az apartmanház a város idegenforgalmára is jó hatással lesz.    

Az épületegyüttest Bérczi László Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság apátja áldotta meg. Az ötvenfős létesítményben, amelyet a ciszterci rend 2011-ben létrehozott szervezete, a Familiare Társadalomszervező Központ üzemeltet, 11 apartmant és több közösségi teret alakítottak ki. Elsősorban nagyobb családok számára biztosít kikapcsolódási, üdülési lehetőséget.

A ciszterci rend újonnan átadott, Szent Bernadett családi apartmanháza Siófokon 2020. július 1-jén. MTI/Vasvári Tamás

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
 • Végső visszaszámolás
  Elkezdődött a végső visszaszámolás, nincs már száz nap sem az amerikai elnökválasztásig.
 • Lövések a Fehér Háznál, Trump kisietett a tájékoztatóról
  Lövések dördültek a Fehér Háznál helyi idő szerint hétfőn délután, az épületben sajtókonferenciát tartó Donald Trump amerikai elnök mondatát félbehagyva rövid időre távozott a teremből.
MTI Hírfelhasználó