A Gyurcsány-párti polgármester megfenyegette a lakókat
2020. július 2. 17:45

Az útfelújítás költségeinek áthárításával fenyegette meg a lakókat Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc–Pestszentimre polgármestere. A Gyurcsány-párti kerületvezető olyan erdőszéli útszakaszt térkövezne le, ami ellen a lakók hosszú évek óta tiltakoznak. Az ügy érdekessége, hogy az utca szilárd útburkolattal való ellátása ellen – még ellenzéki képviselőként – Szaniszlóék hergelték fel a lakókat, polgármesterként pedig a lakossági ellenállás ellenére is megvalósítja a beruházást.

Teljes a felháborodás a XVIII. kerületi Flór Ferenc utcában. A harminc éve erdőszélre épült házsor lakói lapunknak arról számoltak be, hogy Szaniszló Sándor levélben fenyegette meg őket, ha tiltakozásképpen visszaküldik a levelét. A DK-s polgármester egy 1997-es rendeletre hivatkozik, amely szerint részben vagy egészben átháríthatja az útépítés költségeit a vele egyet nem értő lakókra.

Az utca homokos talajra épült, közvetlenül az erdőszélen. A házsor hátsó udvarai néznek az erdő felé, bejárat a túloldali szilád burkolattal rendelkező utcáról van. A hátsó kert szélére sokan saját fákat, tujákat és bokrokat ültettek. Arra nem számítottak, hogy az erdei útra bárki építkezni szeretne. Amennyiben ez megtörténik, sokak hátsó kertje esne áldozatul.

 

– A homokos utcát sétára és futásra használjuk. Szerencsére, ha esik az eső, egy óra alatt elnyeli a talaj. Félő, ha térkő kerülne a helyére, a víz befolyna a kertekbe. Az utca teljesen beleépült az erdőbe, tartani lehet tőle, hogy fákat és a lakók növényeit is kivágnák, mert a tervek szerint az út nyolc méter széles lenne – mondták lapunknak a felháborodott lakók, akiket a XVIII. kerület polgármestere egy levélben meg is fenyegetett.

– A polgármester azt írta: aki elutasítja az útépítést, azon bevasalják annak költségeit, ráadásul úgy szavaztatta meg a lakókat, hogy küldje vissza, aki elutasítja, aki viszont nem küldi vissza, az szerinte automatikusan egyetért a beruházással – azaz mindenki szavaz, még olyan is, aki nem foglalkozik a kérdéssel.

Galgóczy Zoltán, a körzet volt fideszes képviselője is megerősítette: a levelet olyan lakók is megkapták, akiknek az otthonát nem is érinti közvetlenül a beruházás. A volt alpolgármester emlékezetében erősen él az útszakasz kálváriája. – Az előző ciklusban a kormány pályázatot írt ki földutak szilárd burkolattal való ellátására. Az előző, polgári vezetéssel felmértük a kerületi utakat, és pályáztunk kormányzati forrásokra, ebben benne volt a Flór Ferenc utca is. A tervezésnél megkérdeztük az ott élőket, hogy akarják-e a beruházást. Sétálóutca funkciót szerettünk volna, nyilván az erdő mellé nem terveztünk autós forgalmat. Az akkori ellenzék – a jelenlegi vezetés – felhergelte a lakosságot, hogy az utat mi az autós forgalomnak akarjuk megnyitni. A körzet képviselőjeként összehívtam egy lakossági fórumot, de annyira fel voltak hergelve az emberek, hogy azt mondták, ők nem akarnak sétálóutcát, Ekkor Ughy Attila polgármester kivette a Flór Ferenc utcát a tervezetből – emlékezett vissza az eseményekre az akkori önkormányzati képviselő. Galgóczy hozzátette: az akkori ellenzék azon az állásponton volt, hogy ne épüljön ott semmi, ezzel szemben most az látszik, hogy leporolták a régi tervet, és rá akarják erőltetni a lakosokra a korábban elutasított útépítést.

– Tudomásom szerint mégis térkő és futópálya létesülne. 2020. február 27-én a pályázat beadásának szándékát elfogadta a képviselő-testület, hat nappal később a mostani momentumos körzetes képviselő összehívta a lakossági fórumot. Az önkormányzat kezdeményezte az útszakasz forgalomba helyezését a kormányhivatalnál, a beadott pályázat nyert, és megvan rá a több mint félmilliárd forint. Ebből 250 millió forintot biztosít az önkormányzat saját erőből, a többit a kormány adja hozzá a kérésnek megfelelően, ami azt bizonyítja, hogy a beruházás mindenképpen meg fog valósulni, a lakók akarata ellenére – sorolta a tényeket a fideszes képviselő.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
 • A legnagyobb veszély az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba
  „Engem nem érdekel, hogy ki hergel kit. A tanárok a diákokat, a diákok a tanárokat, vagy a politikusok hergelik kiállásra őket. Ennek a boncolgatásától el kéne lépni, és a kölcsönös bizalmat kellene valahogy visszahozni” – Rátóti Zoltánt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kuratóriumának tagját kérdeztük modellváltásról, elvégzendő feladatokról, jogkörökről, ellenállásról, illetve szembesítettük a sértett felek követeléseivel. Interjúnk.
MTI Hírfelhasználó