Kerteket, pincéket, garázsokat öntöttek el a pénteki villámárvizek
2020. július 4. 21:47

Kerteket, pincéket, garázsokat öntött el a vihar Magyarországon. Több helyen a házakból kellett szivattyúzni a vizet, és volt, ahol homokzsákokkal tudtak csak védekezni. Három megyéből is jeleztek károkat. A katasztrófavédelem munkatársai késő estig megállás nélkül szivattyúztak – hangzott el az M1 Híradójában.

Vörös, iszapos víz árasztotta el Debrecen belvárosát péntek este. Rövid időn belül hatalmas mennyiségű csapadék zúdult a városra, ami a táblákkal jelzett munkaterületet is ellepte.

Az egyik szépségszalonban tíz centis vízben állt az összes berendezés. Órákon át szivattyúztak, közben pedig vödrökkel és lapátokkal is próbálták kimerni a vizet. A társasházakba és garázsokba is befolyt a víz.

A viharos szél több helyen fákat csavart ki. A kidőlt fák utcákat torlaszoltak el, az egyik, csaknem 15 méter magas fa pedig egy kerítésre és egy autóra borult.

A pincékbe és a garázsokba is betört a víz Mezőkövesden. Az egyik városrészben több utca is víz alá került. Az esőzés sok helyen villámárvizet okozott.

Karcagon a víz utcákat és kerteket öntött el. Sokan homokzsákokat védekeztek.

A katasztrófavédelemhez folyamatosan érkeztek a bejelentések. A karcagi tűzoltók mellett a kisújszállási önkormányzat munkatársai is segítettek szivattyúzni.

„A katasztrófavédelem megyei műveletirányítására csaknem egy óra alatt körülbelül 70 riasztás érkezett, jellemzően vízkárokról. A felgyülemlett csapadékvizet nem tudta elvezetni a város hálózata, mindez felgyülemlett az utcákon” – mondta Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az előrejelzések szerint ma az Alföldön és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fordulhatnak elő viharok. De a következő napokban hasonló esőre már nem kell számítani.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
MTI Hírfelhasználó