Zsarolással és fenyegetéssel érték el befogadásukat az Ocean Viking migránsai
2020. július 5. 11:34

Mégis kiköthetett Olaszországban az Ocean Viking mentőhajó, miután a fedélzetén utazó migránsok közül többen is öngyilkosságot kíséreltek meg, míg mások azzal fenyegették az NGO aktivistáit, hogy bajuk eshet, ha nem kötnek ki valamelyik európai országban. A migránsokon vasárnap koronavírus-tesztet végeznek – hangzott el az M1 Híradójában.

Az SOS Méditerranée önkéntesei által készített, az M1-en bemutatott felvételeken látható, ahogy rátaláltak egy, a tengeren hánykolódó csónakra. 16 utasát kimentették a habok közül: velük együtt immár 180-an utaznak az NGO hajóján, köztük 25 fiatalkorú és egy terhes nő.

A tengerjáró már második hete a tengeren vesztegel, ugyanis egyetlen európai ország sem engedélyezte dokkolását.

A várakozástól azonban elszabadultak az indulatok a fedélzeten: a hajó legénysége pénteken szükségállapotot hirdetett, miután hat migráns öngyilkosságot kísérelt meg, egy 44 fős csoport pedig – zaklatott idegállapotukra hivatkozva – azzal fenyegetőzött, hogy önmagukban és másokban is készek kárt tenni, ha továbbra is a tengeren hánykolódnak.

A legénységet is megfenyegették: a megmentőiknek azt mondták: bántódásuk eshet, ha nem kötnek ki Európa partjainál.

A civil szervezet társalapítója elmondta: a bevándorlók közötti konfliktus tettlegességig fajult.

„Egy hozzávetőleg 40 fős csoport, akik nagyon zaklatott állapotban vannak, konfliktusokat szítottak a fedélzeten és verekedtek” – mondta Sophie Beaua az SOS Méditerranée társalapítója.

Beszámolója szerint az elmúlt 24 óra alatt hat öngyilkossági kísérlet történt:  voltak akik a vízbe ugrottak, egy másik felakasztotta magát, de őt megmentették.

„Óriási mentális agitáció uralkodott el a hajón, ami nagyon törékeny helyzetet eredményezett” – tette hozzá a civil szervezet képviselője.

A hajót üzemeltető SOS Mediterranée közlése szerint a migránsok Líbiából menekültek erőszak és bántalmazás elől.

Az aktivisták segélyhívására szombaton végül megérkezett a fedélzetre az olasz hatóságok egy egészségügyi csoportja. Miután megvizsgálták az utasokat, a hangulat újra normalizálódott a fedélzeten.

Az olasz hatóságok végül engedélyezték a migránsok partraszállását. Az Ocean Viking még a hétvégén kiköthetett, a bevándorlókra azonban koronavírus-teszt és két hét karantén vár.

Megalapozott az olasz hatóságok elővigyázatossága: a szicíliai partoknál dokkoló Moby Zaza fedélzetén karanténba helyezett migránsok között a hét elején 30 koronavírussal fertőzött személyt találtak.

Lépett a kormány

Hírügynökségi jelentések szerint vasárnap a kormány több nap habozás után mégis engedélyeze, hogy karanténhajójára szálljon á hajón veszteglő 180 migráns.

Az Ocean Viking hétszer is engedélyt kért kikötésre, de ezt Málta és Olaszország egyaránt megtagadta, mígnem pénteken hat migráns öngyilkosságot kísérelt meg, és viselkedésével veszélybe sodorta útitársait meg a legénységet. Verekedést provokáltak és mindenkit megfenyegettek a hajón.

A kapitány kihirdette a rendkívüli helyzetet, és a történtekről tájékoztatta az olasz hatóságokat, amelyek azután szombaton pszichiátert és kulturális közvetítőt küldtek a hajóra.

A szárazföldön is intézkednie kellett a hatóságoknak: az észak-olaszországi Saluzzo egyik parkjában ugyanis 150 bevándorló vert tanyát és két hétig táboroztak a városközpontban. Száz rendőr vonult ki a helyszínre és igazoltatták a főként afrikai migránsokat: azokat, akiknek volt tartózkodási engedélyük, átmeneti szállásra szállították, a többieket előállították.

Növekszik a migrációs nyomás

Az olasz belügyminisztérium honlapján naponta közölt adatok szerint január elseje óta 6995 ember érkezett a tavalyi év ugyanezen időszakában mért 2784-hez képest. Az idei bevándorlók jelentős többsége az utóbbi egy hónapban jutottak Olaszországba.

A belügyminisztérium bejelentése szerint június elsejétől már több mint 80 ezer bevándorló kérelmezte tartózkodási és munkavállalási joga rendezését. Az olasz kormány augusztus 15-ig várja az engedély nélkül Olaszországban levő bevándorlók jelentkezését.

Az eddigi kérelmek 88 százalékát olasz családoknál dolgozó háztartási alkalmazottak, idősgondozók nyújtották be, akik többnyire ázsiaiak vagy Európai Unión kívüli kelet-európaiak. A legtöbb kérelmet Lombardia tartományban nyújtották be.

Kevesebben jelentkeztek a dél-olaszországi földeken dolgozó nagy részben afrikai idénymunkások közül, pedig a kormány kiemelten az agrárszektorban feketén dolgozók helyzetét kívánta rendezni.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
 • Népszerű a Mahart nyaralóhajózási programja
  Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos - közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
MTI Hírfelhasználó