Gyengül a maszkhordási fegyelem a tömegközlekedési eszközökön
2020. július 6. 13:54

Hétfőtől kötelező az arc eltakarása a BKK járatain, lesz ingyen maszk

Magyarországon a tömegközlekedési eszközökön március óta kötelező maszkot hordani, és bár ezt a szabályt a veszélyhelyzet megszüntetése sem érintette, egyre többen hagyják figyelmen kívül az előírásokat – hangzott el az M1 Híradójában.

„Tartsunk távolságot és vigyázzunk egymásra!” – hirdeti a felirat a pécsi buszokon, és bár a maszk hordása továbbra is egyértelmű előírás, magára nézve ezt nem mindenki érzi kötelezőnek.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nemcsak Pécsen lazul a fegyelem, és általános jelenség a maszk nélküli utazás a tömegközlekedéssel.

Többen vonattal indultak kirándulni vasárnap Esztergomból. A kocsikban mindenki eltakarta az arcát. Az egyik utas azt mondta: kényelmetlen a maszk, de hordja, mert így meg tudja védeni a többi utast.

A veszélyhelyzet megszüntetését követően már kevesebben tartják be az előírásokat

Hangosbemondó és felirat is figyelmeztet a védekezési szabályokra a Keleti pályaudvaron. Az utasok nagy része akkor veszi fel a maszkot, amikor felszáll a vonatra.

Biber Anett, a MÁV Csoport szóvivője azt mondta: a járvány első hónapjaiban mindenki hordta a maszkot, de a veszélyérzet enyhülésével és a lazítások életbelépésével a vonatokon is csökkent a fegyelem.

„Van, aki már nem takarja el az orrát, csak a száját, van, aki már lehúzza az állára a maszkot, de az biztos, hogy amikor a jegyvizsgáló odamegy az utasokhoz és megkéri, hogy szabályosan használják a maszkot, akkor szó nélkül és vita nélkül visszahúzzák” – tette hozzá.

A budapesti tömegközlekedésen utazók döntő többsége a metrón is betartja a másfél méteres távolságot és a maszkviselés szabályait. Vasárnap napközben csak egy-egy ember szállt fel maszk nélkül.

A BKK rendszeresen méri a maszkot viselők arányát, és az adataik szerint korosztálytól függetlenül tízből átlagosan nyolc utas továbbra is védekezik.

„A veszélyhelyzet első időszakában az utasok 96 százaléka eleget tett a jogszabályoknak. Azóta picit változott a kép és minimálisan ugyan, de csökkent azoknak az utasoknak a száma, akik betartják ezeket az előírásokat. De továbbra is pozitív a kép, a legutolsó felméréseink alapján az ügyfeleink 86 százaléka eleget tesz a kéréseinknek” – fogalmazott Borsi Dávid, a BKK Zrt. kommunikációs vezetője.

A közlekedési társaságok bíznak az állampolgárok felelősségérzetében

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs legutóbbi, június közepén tartott tájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a vírussal szemben elért eredményeket csak a szabályok betartásával lehet megőrizni.

A vírus jelen van, az óvintézkedéseket, a higiénés szabályokat, a korlátokat a megfelelő mértékig szükséges továbbra is betartanunk, fenntartanunk, hiszen ez mindnyájunknak az érdeke – emelte ki.

A közlekedési társaságok nem tervezik, hogy bármilyen módon kényszerítsék az utasokat a maszkviselési szabályok betartására, a cégeknél azt mondták, hogy bíznak az állampolgárok felelősségérzetében.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
 • Végső visszaszámolás
  Elkezdődött a végső visszaszámolás, nincs már száz nap sem az amerikai elnökválasztásig.
 • Lövések a Fehér Háznál, Trump kisietett a tájékoztatóról
  Lövések dördültek a Fehér Háznál helyi idő szerint hétfőn délután, az épületben sajtókonferenciát tartó Donald Trump amerikai elnök mondatát félbehagyva rövid időre távozott a teremből.
MTI Hírfelhasználó