ENSZ-szakértő: Illegális volt a Kászem Szulejmánit megölő amerikai dróncsapás
2020. július 7. 10:03

Az ENSZ elítélte a januárban végrehajtott dróntámadást. Az akcióban megölték Kászem Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda tábornokát és kilenc másik embert Bagdadban. „Szulejmáni vezérőrnagy az iráni katonai stratégiáért, illetve a szíriai és az iraki műveletekért felelt. Ugyanakkor egy valódi, közvetlen fenyegetés hiányában az Egyesült Államok cselekedete törvénybe ütköző” – írta Agnes Callamard, a bírósági eljárás nélküli kivégzésekre szakosodott ENSZ-jelentéstevő hétfőn közzétett jelentésében. Hangsúlyozta, hogy Washington cselekedete nemzetközi jogba ütközik. A január 3-i amerikai dróntámadás az első ismert eset, amelyben egy állam önvédelemre hivatkozva egy harmadik ország területén hajtott végre támadást – tette hozzá Callamard.

How Suleimani's death will affect India and Pakistan - The National

Kép: thenational.ae

Teherán június végén elfogatóparancsot adott ki Trump ellen

Az Egyesült Államok egy célzott dróntámadással ölte meg Szulejmánit, aki a Közel-Keleten, így Irakban is Iránhoz hű milíciák hálózatát építette ki. Számos nyugati országban az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét merényletek kitervelőjeként tartották számon. Irán a nemzeti hősként tisztelt tábornok halálának megtorlásaként rakétacsapást hajtott végre egy iraki légitámaszpont ellen, ahol amerikai katonák állomásoznak. Teherán emellett június végén elfogatóparancsot adott ki Donald Trump ellen, és az Interpol nemzetközi rendőri szervezet segítségét kérte az amerikai elnök és 35 washingtoni tisztségviselő kézre kerítéséhez, akiket a januári bagdadi dróntámadás végrehajtásával vádol.

Callamard csütörtökön fogja jelentését ismertetni az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, hogy a lehetséges következményekről, illetve intézkedésekről határozzanak. Az Emberi Jogi Tanács az ENSZ egyik kormányközi testülete. A közgyűlés – az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának utódjaként – 2006. március 15-én döntött a létrehozásáról. A tanácsban helyet foglaló 47 állam képviselőjének feladata az emberi jogok védelme, a megsértésük elleni fellépés és ajánlások megfogalmazása. Washington 2018 óta már nem tagja a genfi székhelyű testületnek.

mandiner.hu
Címkék:
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
  • Szerdáig 90 ezer 16-18 éves foglalhat időpontot oltásra
    Szerdáig 90 ezer 16-18 éves fiatal foglalhat magának időpontot a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Házi karanténban több mint húszezer ember
    Hétfőn 444 alkalommal intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt - ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi, online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó