Hazaárulással gyanúsítanak egy sajtótanácsadót - apja kiesett az ablakon
2020. július 7. 11:59

Hazaárulás gyanúja miatt őrizetbe vették kedden Ivan Szafronov volt újságírót, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat vezérigazgatójának sajtótanácsadóját.

Ivan Safronov

Ivan Safronov - sputniknews.com

A harmincéves Szafronovot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal gyanúsította meg, hogy egy NATO-ország - ügyvédjei szerint Csehország - hírszerzésének szolgáltatott ki titkos adatokat. A gyanú nem áll összefüggésben jelenlegi munkakörével.

Ivan Pavlov és Jevgenyij Szmirnov ügyvéd szerint, akik a sajtónak a volt újságíró jogi képviselőiként nyilatkoztak, Szafronovot azzal gyanúsították meg, hogy 2012-ben szervezte be a cseh szakszolgálat, 2017-ben pedig megbízta azzal, hogy szolgáltasson információt az Oroszország és a közel-keleti államok közötti együttműködésről, aminek ő "önös indíttatásból" eleget is tett.
   
Az ügyvédek szerint Szafronov újságírói tevékenységével hozta összefüggésbe a gyanúsítást. A vádat az FSZB hétfőn szándékozik hivatalosan ismertetni. 

A gyanúsított kihallgatásán, amelyen hírügynökségek szerint csak kijelölt ügyvéd lehetett jelen, ártatlannak vallotta magát, és megtagadta, hogy vallomást tegyen. Az FSZB indítványa alapján a lefortovói bíróság zárt tárgyaláson elrendelte a tanácsadó kéthónapos előzetes letartóztatását.

Szafronov, aki korábban a Kommerszant, majd Vedomosztyi című gazdasági napilap alkalmazottjaként a hadi- és az űripar kérdéseivel foglalkozott, május óta tanácsadója Dmitrij Rogozinnak, a Roszkoszmosz vezérigazgatójának. Rogozin kedden kijelentette, hogy beosztottjának a Roszkoszmosznál nem volt hozzáférése titkosított adatokhoz. Mint mondta, Szafronov újságíróként jól értett szakterületéhez.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt mondta, hogy a Kreml tudomása szerint az őrizetbe vétel nem áll összefüggésben a gyanúsított újságírói tevékenységével. Egyúttal méltatta az orosz kémelhárítást, amely szerinte "nagyon jó minőségű" munkát végez.

A Kommerszant kiadó nyilatkozatban vette védelmébe és minősítette hazafinak volt alkalmazottját, "abszurdnak" minősítve az ellene felhozott vádakat. Ügyét két ellenzéki kollégájáéhoz, Ivan Golunovéhoz és Szvtelana Prokopjeváéhoz hasonlította.

Golunovot, aki a moszkvai városi tisztviselők és biztonsági szervek vezetőinek visszaéléseiről írt az ellenzéki Meduza hírportálnak, tavaly nyáron megpróbálták kábítószerügybe keverni. Prokopjevát, az amerikai Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió orosz adásának munkatársát hétfőn a pszkovi bíróság terrorizmus támogatásában mondta ki bűnösnek, és 500 ezer rubel (mintegy 2 millió 200 ezer forint) pénzbírság megfizetésére kötelezte. A vád eredetileg hatévi szabadságvesztés kiszabását kérte rá, amiért a Vlagyimir Putyin orosz elnök által teremtett belpolitikai légkört tette felelőssé azért, hogy 2018-ban egy 17 éves anarchista merénylő robbantásos merényletet kísérelt meg az FSZB székháza ellen. A támadó életét vesztette, az FSZB három alkalmazottja megsérült.

Síkra szállt Szafronov ártatlansága mellett a Meduza ellenzéki hírportál is. Az RBK, a Vedomosztyi, a The Bell és az orosz Forbes szerkesztősége pedig az orosz sajtószabadsággal és a zárt tárgyalás miatti aggályának adott hangot.

Az FSZB székházánál a rendőrség őrizetbe vette a gyanúsított több kollégáját, köztük Kszenyija Szobcsak volt elnökjelöltet, aki az elmúlt időben főleg televíziózással foglalkozott. Az újságírók egymást váltva, egyszemélyes tiltakozással követelték Szafronov szabadon bocsátását. Kedden átmenetileg őrizetbe vették a sajtótanácsadó "közeli ismerősét", Taiszija Bekbulatovát, a Holod független magazin főszerkesztőjét is, ellenzéki sajtóforrások szerint a hazaárulásüggyel összefüggésben.

Ivan Szafronovot, aki egy évtizeden át dolgozott a Kommerszant szerkesztőségében, tavaly májusban Makszim Ivanov szerkesztővel együtt elbocsátották egy cikk miatt, amely szerint Valentyina Matvijenko, a parlament elnöke távozni készült a posztjáról. Az értesülést a törvényhozás és a Kreml is valótlannak minősítette.

Az elbocsátást Aliser Uszmanov, a Kommerszant kiadó tulajdonosa személyesen kezdeményezte. A döntést követően a lap teljes politikai rovata felállt.

Sajtójelentések szerint az FSZB tavaly márciusban vizsgálatot indított, miután Szafronov egyik cikkében azt állította, hogy Oroszország 4++ generációs Szu-35-ös harci repülőgépeket gépeket szándékozik eladni Egyiptomnak. A Kommerszant a cikket később eltávolította oldaláról.
Szafronov májusig dolgozott a Vedomosztyinál, ahonnan azt követően távozott, hogy a lap élére a Kreml irányvonalát követő főszerkesztőt neveztek ki.

A hazaárulással meggyanúsított újságíró apja, idősebb Ivan Safronov, aki a Kommerszant katonai szakértője volt, 2007-ben halt meg.

Kiesett az ablakon.

Hazaárulás címén 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható Oroszországban.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
 • A legnagyobb veszély az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba
  „Engem nem érdekel, hogy ki hergel kit. A tanárok a diákokat, a diákok a tanárokat, vagy a politikusok hergelik kiállásra őket. Ennek a boncolgatásától el kéne lépni, és a kölcsönös bizalmat kellene valahogy visszahozni” – Rátóti Zoltánt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kuratóriumának tagját kérdeztük modellváltásról, elvégzendő feladatokról, jogkörökről, ellenállásról, illetve szembesítettük a sértett felek követeléseivel. Interjúnk.
MTI Hírfelhasználó