Orosz biztonsági illetékes: Moszkva nem játszott össze a tálibokkal
2020. július 7. 14:42

Egyes köröket zavarhatott az orosz-amerikai párbeszéd Afganisztán ügyében, mert olyan, teljesen alaptalan állításokat terjesztenek, amelyek szerint Oroszország összejátszott a kormányellenes tálibokkal - jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az Argumenti i Fakti című hetilapban kedden megjelent nyilatkozatában.

Patrušev: Venemaa on USA raketikilbi pärast sügavalt mures - DELFI

Patrusev - delfi.ee

Patrusev kifogásolta, hogy az amerikai vezetés több alkalommal is vezetett már be szankciókat Oroszország ellen hamis hírek alapján.
   
"Tömegtájékoztatási eszközeik most Afganisztánt vették célkeresztjükbe, amellyel kapcsolatban országaink között mindeddig rendszeres volt a párbeszéd, és ez a jelek szerint nem felelt meg egyes politikai köröknek" - hangoztatta a tisztségviselő, aki 1999 és 2008 között a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója volt.
   
Mint mondta, az orosz és az amerikai szakszolgálatok a kérdések széles körében működnek együtt, és a terrorellenes küzdelemben konkrét eredményeket tudnak felmutatni. Hangsúlyozta, hogy alaptalanok azok az állítások, amelyek szerint Oroszország titokban lepaktált az iszlamista tálibokkal, méghozzá amerikai katonák meggyilkolására.
   
"Épp ellenkezőleg, Oroszország sohasem működött együtt a tálibokkal" - mondta az orosz biztonsági tanács titkára, rámutatva, hogy a szélsőséges fegyveres mozgalmat az orosz legfelsőbb bíróság 2003-ban terrorszervezetnek minősítette.
   
Kifejezte reményét, hogy az amerikai tömegtájékoztatási eszközök nagyobb felelősségtudatot tanúsítanak a közléseikben, és nem provokálnak pótlólagos feszültséget Moszkva és Washington között, valamint az amerikai politikai körök belharcaikban nem Oroszország rovására próbálnak meg "jópontot szerezni" maguknak. Mint mondta, az effajta, a Fehér Ház és a Pentagon által is cáfolt "barátságtalan támadások" nem segítik elő a kétoldalú bizalom légkörének helyreállítását.
   
Patrusev elismerte, hogy legitim az amerikai katonák afganisztáni jelenléte. Úgy vélekedett, Washington dolga eldönteni, hogy milyen ütemben vonja ki onnan csapatait - amit Moszkva kész üdvözölni - , de hangsúlyozta, hogy ez a folyamat nem vezethet a helyzet további romlásához, ami további kihívásokat teremtene az egész régió számára.
   
Utalt arra, hogy a NATO Határozott Támogatás fedőnevű művelete nem érte el célját, és az afgán fegyveres erők a sok milliárd dollárnyi amerikai támogatás ellenére sem képesek a biztonság fenntartására az országban. Rámutatott, hogy továbbra is Afganisztánból ered a világ illegális ópiumszármazék-kereskedelmének több mint 80 százaléka, és 2001 óta megsokszorozódott az ottani heroingyártás, amit komoly fenyegetésnek nevezett a Sanghaji Együttműködési Szervezet országai számára.
   
Patrusev ismételten kifejezte Moszkva készégét arra, hogy segítse az afgánokat a konfliktus rendezésében.
   
A tálib mozgalom létrejöttért az Egyesült Államokat tette felelőssé, amely a 80-as években dollármilliárdokkal támogatta a (szovjet megszálló erők és szövetségeseik ellen harcoló) mudzsahidokat, akik a későbbiekben Afganisztán és az egész régió terrorista erőinek magvát képezték.
   
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője június 29-én "abszolút kacsának" minősítette a Moszkva és a tálibok összejátszására vonatkozó, az amerikai sajtóban megjelent állításokat.
 

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
 • A legnagyobb veszély az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba
  „Engem nem érdekel, hogy ki hergel kit. A tanárok a diákokat, a diákok a tanárokat, vagy a politikusok hergelik kiállásra őket. Ennek a boncolgatásától el kéne lépni, és a kölcsönös bizalmat kellene valahogy visszahozni” – Rátóti Zoltánt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kuratóriumának tagját kérdeztük modellváltásról, elvégzendő feladatokról, jogkörökről, ellenállásról, illetve szembesítettük a sértett felek követeléseivel. Interjúnk.
MTI Hírfelhasználó