Komáromban koncertezik Pál István Szalonna és bandája
2020. július 7. 21:48

A Komáromi Jókai Színház és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ következő koprodukciós rendezvényére készül. Július 12-én, vasárnap 18 órától a magyar népzenei élet egyik legjelentősebb, idén 15 éves zenekara, Pál István Szalonna és Bandája ad koncertet, Trianon 100. évfordulójára emlékezve.

Pál István Szalonna és Bandája nem ismeretlen a komáromi közönség számára, hiszen már korábban is koncerteztek a Felvidéken. A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai.

Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái, az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését és továbbadását, ezért koncertjeik mellett fontos szerepet kap a népzeneoktatás.

Rendszeres fellépői Magyarország legnagyobb koncerttermeinek, fesztiváljainak, emellett az elmúlt években nagy sikerrel szerepeltek mind Európában, mind pedig a tengerentúlon. Játszottak többek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban.

2006-ban Magyarország küldöttjeiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész, és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. A műsor után személyesen gratulált nekik többek között Károly walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök, aki a koncert után a következőket mondta, "Zene, melyben benne van a magyar nép szíve, lelke”...

Az elmúlt években három nagylemezük jelent meg, az Örömzene, a Népzene a Kárpát-medencéből és az Úton című albumok. Büszkeségük a 2007-es Prima Primissima közönségdíj, amelyet a Magyar Állami Népi Együttessel nyertek el.

A világ legnagyobb népzenei fesztiválján, a Washington szívében megrendezett Smithonian Folklife Festival-on minden este kitörő vastaps fogadta műsorukat. A közönség és a szakma körében is nagy sikert aratott „Fölszállott a páva” népzenei vetélkedőjén is komoly elismerésben részesültek, mint a verseny házigazda zenekara. A zenekar énekesnője, a Váci Zeneművészeti Szakközépiskola tanára és a népművészet ifjú mestere, Pál Eszter.

Pál Istvánt, a zenekar vezetőjét, 1992-ben Pro Cultura Hungarica díjjal tüntették ki a magyar kultúra megőrzéséért, 1999-ben a népművészet ifjú mestere lett, 2006-ban a Magyar Rádió eMeRTON díjjal jutalmazta és még ebben az évben az Artisjus az év előadójának választotta. 2015 március 15-én az emberi erőforrás miniszterétől a legkiemelkedőbb zenei kitüntetést vehette át, a Liszt Ferenc-díjat. Az elmúlt esztendőkben a zenekar három tagjával, Karacs Gyulával, Doór Róbertel és Gombai Tamással a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjét vehették át zenei munkásságukért.

Mindezeknél fontosabb azonban az a szeretet, ahogyan a zenekart fogadják a Kárpát-medence legkisebb falvaiban és a világ legnagyobb színpadain egyaránt.

A zenekar tagjai: Pál Eszter (ének), Pál István Szalonna (hegedű), Gombai Tamás (hegedű), Karacs Gyula (brácsa), Ürmös Sándor (cimbalom), Gera Attila (fúvós hangszerek) és Doór Róbert (nagybőgő).

Pál István Szalonna és bandája jótékonysági népzenei koncertjére a Komáromi Jókai Színházban kerül sor, július 12-én 18 órakor, jegyek még korlátozott számban kaphatóak a színház jegypénztárában, vagy a koncert előtt egy órával is megvásárolhatók.

A koncert bevételét a komáromi kulturális élet két legfontosabb intézményének támogatására ajánlották fel a művészek.

Varga Emese

felvidek.ma
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
 • Népszerű a Mahart nyaralóhajózási programja
  Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos - közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
 • Mi ellen tüntet a nyugati középosztály?
  Amerikában és Nyugat-Európában is több tízezren tüntetnek. Fehérek, heteroszexuálisak, adófizetők és nagyon mérgesek.
MTI Hírfelhasználó