Amerikai kutató: 91 százalék, hogy újraválasztják Trumpot
2020. július 10. 00:26

Helmut Norpoth már 2016-ban is felborzolta a liberális kedélyeket azzal, hogy megjósolta a milliárdos üzletember győzelmét. Akkor igaza lett.

Bár a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Joe Biden demokrata elnökjelölt a 2020-as nagy kedvenc, mégis újrázhat a jelenlegi elnök az amerikai novemberi elnökválasztáson – legalábbis ezt állítja a New York-i Stony Brook Egyetem politikatudományi tanszékének professzora, aki szerint Donald Trumpnak 91 százalék esélye van arra, hogy megnyeri a novemberi elnökválasztást.

Helmut Norpoth nem a levegőbe beszél: a professzor 2016-ban is megjósolta az akkor még milliárdos üzletemberként ismert Trump győzelmét. Még akkor is, amikor a Reuters hírügynökség még néhány nappal a voksolás előtt is azt bizonygatta, hogy Hillary Clinton akkori demokrata jelöltnek 90 százalék esélye van megnyerni a választást. Az idő azonban Norpoth előrejelzési modelljét igazolta, így érdemes most is odafigyelni a Fox News által idézett professzor szavaira, aki az 1996 óta lezajlott hat választásból öt alkalommal helyesen jósolta meg a végeredményt.

Norpoth modellje egyébként az előválasztások eredményét tartja kulcsfontosságú indikátornak, szemben a közvélemény-kutatásokkal. A professzor úgy látja: az elnökjelöltek versenyének eddigi története tele van olyan szereplőkkel, akiket a közvélemény-kutatások biztos befutóként jelöltek meg, ám a döntő pillanatban mégis elpárolgott az állítólagos előnyük.

Norpoth mindenesetre az eddigi eredmények alapján úgy látja, Barack Obama egykori alelnöke, Joe Biden Trumpnál sokkal gyengébb pozícióban van, mint a jelenlegi elnök. Ezt a véleményét főként Biden a két első előválasztáson mutatott gyenge teljesítményére alapozza.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Népszerű a Mahart nyaralóhajózási programja
  Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos - közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
 • Mi ellen tüntet a nyugati középosztály?
  Amerikában és Nyugat-Európában is több tízezren tüntetnek. Fehérek, heteroszexuálisak, adófizetők és nagyon mérgesek.
 • Visegrádi hallgatói szövetség alakul
  Idén a magyarok szervezik az Euró­pai Hallgatói Önkormányzatok éves közgyűlését, amelynek kiemelt témája a járványhelyzet alatti rendkívüli oktatás – mondta el a Magyar Nemzetnek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája külügyi elnökségi tagja.
MTI Hírfelhasználó