Kiszelly: Merkelnek Európa szétesését kell megakadályoznia
2020. július 12. 14:37

Angela Merkel német kancellár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: EPA/Stephanie Lecocq)

A német elnökség a legnagyobb feladata a német Európa egyben tartása lesz és az EU versenyképességét biztosító reformok elfogadtatása a déli államokkal. A jövő heti uniós csúcson dönthetnek az EU hétéves költségvetésére épülő 750 milliárd eurós helyreállítási tervéről. A politikából jövőre távozó Angela Merkel kancellárnak a mostani féléves időszak lesz a hattyúdala.

A németek az elmúlt évtizedekben gazdaságilag dominálták az Európai Uniót, a GDP közel felét az export teszi ki, ezért Németországnak égető szüksége van az uniós piacokra, Európa egyben tartására – mondta Kiszelly Zoltán politológus a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Ezért fontos a német vezetés számára, hogy világossá tegye, hogy mindenki nyer ezzel. A politológus szerint az északi államok azért tudták jobban kezelni a válságot, mert volt tartalékuk, míg a déli államok eddig is adósságban úsztak.

A német elnökség nagy feladata, hogy a helyreállítási alap forrásait ne az életszínvonal fenntartására, mint például a baloldali spanyol kormány által ösztönzött alapjövedelemre, hanem a németek által fontosnak tartott prioritásokra költsék, mint a versenyképesség javítása, klímasemleges gazdaság, vagy digitalizáció – tette hozzá, többek közt a munkaügyi reformokat is megemlítve.

Egy statisztikát idézve elmondta, hogy a munkában eltöltött évek száma Olaszország 32, míg ez Németországban 39, Hollandiában pedig 41.

Szolidaritás, feltételekkel

Angela Merkel a héten az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén bemutatta a német elnökség stratégiáját és fő céljait, amelyek között előkelő helyen szerepelt a szolidaritás.

Németország a britek távozása miatt az uniós költségvetésben keletkező  évi 13 milliárdos bevételt kész kipótolni, de amiről Merkel nem beszélt, hogy ennek a pénznek a célzott felhasználását várják el – fejtette ki Kiszelly Zoltán.

A Helyreállítási Alapról szóló diskurzus felerősítette a korábbi évek vitáit.

Az euró bevezetésekor is hasonló viták voltak. 2002-ben a déli államok óriási esélyt kaptak, de a forrásokat felélték. Hasonló történt az euróválság utáni mentőcsomagok után.

„Amikor az EU északi országai sok pénzt tesznek be a közösbe, elvárják, hogy a déliek szedjék össze magukat” – fogalmazott a politológus.

Történelmi kihívás

A német kancellár beszédében kifejtette, hogy az Európai Unió történelme legnagyobb kihívása előtt áll.

Kiszelly Zoltán szerint ez nem a járvány, hanem az eltérő gazdaságfejlődés miatt van.

Az eurozónán belüli különbségeket a járvány felnagyította, ezért is merülhet fel egyes országokban, mint például Olaszország, vagy Franciaország, hogy kilépjenek az euróövezetből, mert versenyképességük csökkent.

Az első világháború előtti helyzetet éljük újra, amikor a olaszoknak, és a franciáknak el kellett dönteniük, hogy Németország vagy Anglia mellé álljanak. A szigetországiakkal mindig jobban jártak, mint a németekkel, és Merkel történelmi próbatétele most, hogy milyen ajánlatot tesz az olaszoknak, spanyoloknak – mondta.

Hozzátette: van egy másik alternatíva, az angolok által kínált szabadkereskedelem és egy lazább szövetség az Európai Unión belül.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Hisztériakeltés: a balatoniakat támadja az MSZP
  A szabadstrandok után most a Balaton környezetéért aggódik a baloldal.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
MTI Hírfelhasználó