Érdeke volt a HDZ-nek, hogy előre hozott választásokat tartsanak
2020. július 13. 00:59

Múlt vasárnap választásokat tartottak Horvátországban, négy hónappal az eredeti időpont előtt, de úgy tűnik, hogy tökéletes időzítéssel, hiszen akkor tudták megrendezni, amikor a járvány éppen alacsonyabb intenzitáson állt.

Az időzítés a Horvát Demokratikus Közösség(HDZ) számára hozta a legtöbbet, ugyanis a kormányzó jobbközép párt a várakozásnál több mandátumot szerzett a zágrábi törvényhozásban. A HDZ a diaszpóra képviselőivel együtt 66 mandátumot szerzett.

A koronavírus-járvány helyzetet sikerült a körülményekhez képest jól kezelni. Voltak olyan napok, amikor egy új fertőzött sem volt az országban, és ezeket az intézkedéseket a választók is értékelték – mondta Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége  alelnöke a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Hozzátette, ezért is volt érdeke a Horvát Demokrata Közösségnek, hogy előre hozott választásokat tartsanak.

A közvélemény-kutatások szoros harcot jeleztek a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség és az ellenzéki, baloldali Szociáldemokrata Párt által alapított Restart Koalíció.

Nem esik messze a horvát kultúrától az, hogy négy év alatt elhagyják saját politikai közösségüket egyes képviselők és csatlakoznak a kormányzó párthoz. Valószínűleg ezzel is számol Andrej Plenkovic jövendő miniszterelnök – fogalmazott.

A horvát törvényhozásban a 151-ből legalább 100 képviselő a jobboldalhoz köthető. „Van miből válogatnia. Ezért is olyan magabiztos Plenkovic” – mondta.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Felveszik a kesztyűt a balliberális szélsőség ellen
  A nemrég alakult Megafon célja olyan internetes kommunikátorok képzése, akik a konzervatív, nemzeti hangok felerősítése által lehetőséget adnak a valódi politikai preferencia kialakításában.
 • Homályos fogalmakra épülő szankciórendszerek
  A jogbiztonság már önmagában tiltja egy olyan homályos fogalom bevezetését európai uniós kötelezettségként, mint a jogállamiság - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című német napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban. "Általános hiányosságok" - ez a kommunizmusra emlékeztet.
 • Karácsony alkalmatlan a városvezetésre
  Virtuális politizálás Budapesten - A Tarlós-korszak tudatos építkezését felváltotta a virtuális politizálás időszaka, megelevenedni látszik a Demszky-éra utolsó éveire jellemző pangás kora. Mindez a 2022-es választásra készülő „habarékellenzék” kormányzásra való képességét is előre jelzi.
MTI Hírfelhasználó