Felvidéki magyar képzőművészek csoportos tárlata a lévai Reviczky Házban
2020. július 14. 10:13

A Szövetség a Közös Célokért társulás június végi tisztújító közgyűlésének kulturális programjai keretén belül nyitották meg a Pozsonyi Magyar Galéria gyűjteményéből álló tárlatot. A Metropol ART című csoportos kiállításon tizenkét felvidéki magyar képzőművész mutatkozott be. A tárlat július végéig megtekinthető a lévai Reviczky Ház nagytermében.

Mint Kalita Gábor közíró, képzőművész, a Pozsonyi Magyar Galéria vezetője a kurátori beszámolójában jelezte: a galériát tizennégy évvel ezelőtt hozták létre a Pozsonyi Műtermek szabad művészeti társulás szakmai felügyelete mellett.

A megalakulás óta céljuk, művészeti koncepciójuk a magyar jellegű tárlatok megszervezése, illetve jubileumi és cserekiállítások megtartása. Mint hangsúlyozta:

ehhez nyújtott nekik annak idején Hrubík Béla, a Csemadok akkori elnöke és Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója. A hathatós támogatásnak köszönhetően a Csemadok pozsonyi székházának nagyterme adott otthont a Pozsonyi Magyar Galéria tárlatainak.

Az elmúlt mintegy másfél évtized alatt több sikeres gyűjteményt állítottak össze. Ide sorolható a Hommage Esterházy János grafikai és festménygyűjtemény, valamint a Szent István Pozsonyban elnevezésű kollekció. Mindkét művészi gyűjteményt számos felvidéki településen bemutatták, emellett anyaországi helyszíneken és egyéb külhoni területeken is megfordultak már.


A kamarakiállításon a Pozsonyi Magyar Galéria gyűjteményébe nyerünk bepillantást (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)
Ugyancsak említést érdemel a felvidéki magyar kitelepítések hetvenedik évfordulója alkalmából életre hívott Kitelepítések 70 vándorkiállítás, melyet eddig mintegy tíz helyszínen láthatott az értő közönség.

A Mentropol ART kamarakiállítás anyagát a Reviczky Ház nagytermének adottságaihoz igazodva állították össze. A csoportos tárlaton tizenkét hivatásos képzőművész mutatkozik be.

A kiállító művészek között találjuk Jaksics Ferenc festőművészt, illusztrátort, Nagy József festőművészt, Lőrincz Zsuzsa képzőművészt, Kántor János grafikusművészt, Nyilasi Tibor grafikusművészt. Emellett Bugyács Sándor, Kocsis Ernő, Nagy Zoltán, Stefunkó Szabó Erzsébet alkotásai is helyet kaptak a tárlaton. Kurátora, Kalita Gábor két alkotással van jelen.

Különféle alkotási módok és tematika jelenik meg a tárlaton (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)
Mint a Pozsonyi Magyar Galéria vezetője kurátori beszámolójában hangsúlyozta: nem egy tematikus kiállításról van szó, hanem különféle témakörökből való válogatásról.

„Így a befogadó élmény akkor igazán teljes, ha a képeket külön-külön szemléljük meg, korántsem keresve az egyes alkotások közötti művészi átfedéseket”
– szögezte le Kalita Gábor.Részlet a kiállításból - Képek: Pásztor Péter/Felvidék.ma

A tárlat július végéig tekinthető meg a lévai Honvéd utca 28-as házszám alatt található Reviczky Házban.

Pásztor Péter

felvidek.ma
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
 • Népszerű a Mahart nyaralóhajózási programja
  Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos - közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
MTI Hírfelhasználó