Hága: Mali dzsihadista pere a Nemzetközi Büntetőbíróságon
2020. július 14. 15:00

Elkezdődött a háborús bűnökkel vádolt mali dzsihadista, Al-Hasszán Ag Abdul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmud perének tárgyalása kedden a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC).

Mr Al Hassan during his initial appearance before the ICC on 4 April 2018 ©ICC-CPI

A vádlott - icc-cpi.int/

Al-Hasszánt egyebek mellett kínzással és nemi erőszakkal is vádolják. Az ügyészség szerint ő volt az iszlamista rendőrség vezetője Timbuktuban 2012 és 2013 között, amikor a térségbe behatoló szélsőséges szakadárok emlékműveket pusztítottak el, a nőket pedig szexuális rabszolgasorba vetették. A férfi vélhetőleg az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló, Anszár ed-Dín (A hit védelmezői) nevű szalafista csoport tagja volt, amely abban az időben Észak-Maliban átvette az ellnőrzést több terület felett. Ez idő alatt gyakoriak voltak a nyilvános korbácsolások, csonkítások és kényszerházasságok is.
   
"Azt feltételezzük, hogy Al-Hasszán napi rendszerességgel vett részt a visszaélésekben" - jelentette ki a tárgyaláson elnöklő bíró, Antonie Kesia-Mbe Mindua.


   
A bíró - embajadamundialdeactivistasporlapaz.com/

A vádlottnak egyelőre nem kellett nyilatkoznia arról, hogy bűnösnek vagy ártatlannak vallja magát, azonban védői kedden bejelentették, hogy ügyfelük poszttraumás stressz szindrómában szenved, így lehetséges, hogy nem alkalmas a meghallgatásra. Ügyvédje, Nicoletta Montefusco szakember kijelölését kérte bíróságtól a vádlott állapotának kivizsgálásra. Montefusco a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások következtében nem tudtak védencükkel személyesen beszélni több hónapon keresztül, és mikor sor került végre a találkozóra, Al-Hasszán állapotát "aggasztónak" találták.
   
Az ügyvéd szerint a vádlott az emlékezőképességre is kiható disszociatív zavarokban szenved, aminek valószínűleg a kegyetlen bánásmód lehet az oka. A védelmet ellátó ügyvédek előzőleg már tájékoztatták a testületet, hogy Al-Hasszánt megkínozták mali fogva tartása alatt, mielőtt - 2018 áprilisában - átadták a hágai bíróságnak.
   
Az egyetlen mali dzsihadista, akit korábban sikerült felelősségre vonni a timbuktui pusztításért, Ahmad al-Faqi al-Mahdi, aki bűnösnek vallotta magát, és akit tavaly kilenc év börtönre ítéltek kulturális örökség elpusztításáért. Al-Mahdi esete volt az első, hogy valakit emiatt marasztaltak el háborús bűnösként.
 

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
 • Végső visszaszámolás
  Elkezdődött a végső visszaszámolás, nincs már száz nap sem az amerikai elnökválasztásig.
 • Lövések a Fehér Háznál, Trump kisietett a tájékoztatóról
  Lövések dördültek a Fehér Háznál helyi idő szerint hétfőn délután, az épületben sajtókonferenciát tartó Donald Trump amerikai elnök mondatát félbehagyva rövid időre távozott a teremből.
MTI Hírfelhasználó