Indianában végrehajtották a 17 év utáni első amerikai szövetségi halálbüntetést
2020. július 14. 19:25

Az egyesült államokbeli Indianában kedden reggel végrehajtották a 17 év utáni első szövetségi halálbüntetést.

Execution of Daniel Lee can proceed, federal appeals court rules | Fox News

Háromtagú családot irtott ki - foxnews.com

Az 1996-ban elkövetett gyilkosságért - egy arkansas-i háromtagú család kiirtásáért - elítélt Daniel Lee-t méreginjekcióval végezték ki, miután a legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a washingtoni kerületi bíróság hétfőn hozott döntését, amellyel a kerületi testület átmeneti időre felfüggesztette a végrehajtást valamennyi szövetségi halálos ítélet ügyében.
   
Lee ügyvédje, Ruth Friedman közleményben fejtette ki elégedetlenségét azért, mert nem kapott értesítést az ítélet kedd reggeli végrehajtásáról, egy, a halálbüntetésekre vonatkozó információkkal foglalkozó civilszervezet pedig közleményben tudatta, hogy a kivégzés "jogszerűtlen" volt, mert a végrehajtási intézkedés határideje éjfélkor lejárt.
   
Tanya Chutkan, a washingtoni kerületi bíróság bírája hétfőn függesztette fel négy szövetségi halálos ítélet végrehajtását, arra hivatkozva, hogy az elítéltek ügyvédjei beadvánnyal fordultak a bírósághoz. Az ügyvédek kifogásolták, hogy a méreginjekciónál alkalmazott szerek egyike "szükségtelen fájdalmat" okoz az elítéltnek. Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság azonban keddre virradóan 5:4 arányban érvénytelenítette a washingtoni bíró intézkedését, és szabad utat adott a kivégzésre. "A felfüggesztés az ítélet végrehajtása előtti percekben csakis nagyon különleges kivétel lehet és nem szabály" - fogalmazott a hajnali döntés indoklásakor az alkotmánybíróság.
   
Eddig négy elítélt kivégzésének időpontját tűzték ki júliusra és augusztusra.
   
William Barr igazságügyi miniszter tavaly júliusban jelentette be, hogy az igazságügyi minisztérium ismét megkezdi a szövetségi halálos ítéletek végrehajtását, amelyeket a szövetségi kormányzat még 2003-ban állított le a végrehajtás módja miatti vitára hivatkozva. Ugyanakkor az egyes amerikai tagállamokban változatlanul végrehajtották a helyi bíróságok által hozott halálos ítéleteket.

MTI
Címkék:
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó