Meghalt Milos Jakes, a csehszlovák kommunista párt utolsó főtitkára
2020. július 14. 23:22

Vždycky dostal úkol, splnil ho a šel dál.“ Miloš Jakeš zůstává už ...

Meghalt Milos Jakes, Csehszlovákia Kommunista Pártjának (CSKP) utolsó főtitkára. Csehszlovákia egykori vezetője 97 éves volt - jelentette kedd este a CNC Prima News kereskedelmi hírtelevízió, két egymástól független forrásra hivatkozva.

Josef Skála, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) vezetőségi tagja Milos Jakes halálát a közszolgálati Cseh Rádiónak nyilatkozva megerősítette. Skála szerint az utolsó csehszlovák kommunista pártfőtitkár a hét végén halt meg Prágában, s kedden családi körben helyezték örök nyugalomra a cseh főváros motoli köztemetőjében.

Milos Jakes 1922-ben Morvaországban született és a második világháború után a korabeli kommunista ifjúsági szervezet regionális vezetőjeként lett karrierpolitikus.

Egyre feljebb lépve a funkcionárusi langlétrán már a hatvanas évek végén bejutott a CSKP legfelsőbb vezetésébe. Az 1968-as reformkísérlet bukása után támogatta a párt Moszkvához hű szárnyát, ami tovább erősítette személyes pozícióit. Pártfőtitkárként 1987 és 1989 között áll Csehszlovákia élén.

A CSKP 1989 decemberi rendkívüli kongresszusán felelőssé tették a novemberi prágai diáktüntetés erőszakos feloszlatásáért, és kizárták a pártból. A rendszerváltás után az 1968-as eseményekkel összefüggésben bírósági per is indult ellene hazaárulás vádjával, de bizonyítékok híján azt megszüntették.

Milos Jakes élete végéig meggyőződéses híve maradt az előző kommunista társadalmi rendszernek, és visszaemlékezéseiben a Nyugat által megrendezett puccsnak minősítette a csehszlovákiai rendszerváltást.

MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
 • Végső visszaszámolás
  Elkezdődött a végső visszaszámolás, nincs már száz nap sem az amerikai elnökválasztásig.
 • Lövések a Fehér Háznál, Trump kisietett a tájékoztatóról
  Lövések dördültek a Fehér Háznál helyi idő szerint hétfőn délután, az épületben sajtókonferenciát tartó Donald Trump amerikai elnök mondatát félbehagyva rövid időre távozott a teremből.
MTI Hírfelhasználó