Farage: Brüsszel minél jobban ellenáll, Orbán annál népszerűbb lesz
2020. július 15. 13:58

(Fotó: EPA/Neil Hall)

Ha az Európai Unió nem hajlandó meghallani a magyarok kéréseit a tagállamok nagyobb függetlenségével kapcsolatban, akkor a brüsszeli ellenállás eredménye nem lehet más, mint hogy Orbán Viktor tovább tudja növelni a népszerűségét hazája szavazóinak körében – mondta Nigel Farage brit politikus, a Brexit Párt megalapítója a Danube Institute új podcast sorozatában.

A Danube Institute új podcast sorozata, a Danube Dialogues legújabb részében John O’Sullivan, az intézet elnöke készített interjút Nigel Farage újságíróval és politikussal, a UKIP volt elnökével, a Brexit Párt megalapítójával.

Nem tervezte, hogy politikai pályára lép

Farage már az interjú elején elárulta, hogy fiatalon egyáltalán nem tervezte, hogy politikai pályára lép, habár élvezte követni a mindennapi híreket, és amikor csak alkalma adódott, vitába szállt bármilyen témával kapcsolatban.

Ám annak ellenére, hogy a személyes hőse Margaret Thatcher volt, ő mégis az üzleti karrier mellett döntött, amikor egy nagy, nemzetközi kereskedelmi céghez csatlakozott.

A politikai hivatását akkor érezte meg, amikor az Egyesült Királyság aláírta a maastrichti szerződést, mert úgy érezte, hogy az Európai Unió előbb-utóbb egy központosított, zsarnokoskodó szuperhatalommá fog válni, amely semmibe veszi saját polgárai akaratát.

„Az európai projekt alapja, már az 1957-es római szerződéstől kezdve, mindig is az egyre szorosabb politikai unió megvalósítása volt. Az egész erről szól, egy szuperhatalom létrehozásáról” – mondta.

Szerinte, az orbáni követelések, hogy Brüsszel több hatalmat, nagyobb bírói függetlenséget adjon a tagállamoknak, és hogy megengedje, saját döntéseket hozzanak, az egyetemekről vagy bármiről, azt fogja eredményezni, hogy minél inkább kéri ezeket, és minél inkább visszautasítják, annál népszerűbb lesz Orbán a magyar szavazók körében.

Úgy fogalmazott, Európa megosztottá vált az észak–déli tengely mentén a gazdasági ügyek mentén, míg a Keletet és a Nyugatot a kulturális kérdések feszítik egymásnak.

Orbán Viktor ragaszkodása az egyházhoz és a keresztény értékrendhez Magyarországon, a nemzeti identitás megőrzése iránti elköteleződése és az etnikai bevándorlás miatti aggodalmai teljesen szembemennek mindazzal, amit a német, francia, belga vagy más politikai vezetők mondanak.

Támogatja a populizmust

Farage elmondta, ő teljes mértékben támogatja a populizmust, hiszen az semmi egyebet nem takar, mint az emberek azon racionális vágyát, hogy újra önmagukat kormányozzák, hogy helyreállítsák a demokráciát, és megőrizzék a nemzeti identitásukat.

A populizmus igencsak népszerűvé kezd válni. És ha a populizmus vagy a populista hullám azt jelenti, hogy az emberek a városaikban és falvaikban egyre inkább saját kezükbe akarják venni a sorsukat, hogy működőképes demokráciát szeretnének a központosított bürokráciával szemben, akkor a szó minden értelmében csak támogatni tudom – fejtette ki.

Számomra a populizmus annak kifejeződése, hogy a nemzetállamnak kell a társadalom alapkövévé válni, ahhoz kell hűségesnek lennünk, azt kell fenntartanunk és válsághelyzetben megvédenünk, mert azt érezzük a magunkénak, azzal azonosulunk. Ez egy természetes, normális érzés, amit kétmillió évnyi evolúció alakított ki bennünk – mondta.

Szerinte az európai projekt célja mindig is az egyre szorosabb politikai unió megvalósítása volt, és a meg nem választott bürokraták uralma máris komoly törésekhez vezetett. Európát a gazdasági problémák az észak–déli tengely mentén osztották ketté, míg a kulturális kérdések a keleti és a nyugati országok ellenállását teremtették meg.

Más tagállamok is megkísérelnek majd kilépni

Mindez valószínűleg még több központosítást fog kiváltani, ami miatt pedig előfordulhat, hogy más tagállamok is megkísérelnek majd kilépni – magyarázta.

Farage szerint elképzelhetetlen, hogy az EU valaha is megreformálja magát, így csak idő kérdése, és előbb vagy utóbb össze fog omlani.

A közelgő amerikai választásról is elmondta véleményét. Kifejtette, hogy bár Joe Biden támogatja a rendőrség költségvetésének jelentős csökkentését, ettől függetlenül, ha az átlag amerikai azt látja, hogy egy olyan elnök kerülhet a Fehér Házba, aki látszólag semmit sem képes kézben tartani, és akit könnyen befolyásolhat a szélsőbaloldali, rendőrség elleni, anarchista lobbi, ami saját és gyerekeik személyes biztonságát teszi kockára, és közben még a magántulajdon védelmével sem foglalkozik, akkor Donald Trump újra meg fogja nyerni az amerikai középosztály szívét.

hirado.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Rákosi-klónok
  Csak azt nem értem, ilyen fenyegetés után mit csinálnak az állítólagos jogvédők, ideértve az Orbán börtönéről sivalkodó Szél Bernadettet, az összes libsi nem kormányzati szervezetet, Věra Jourovát, a holland miniszterelnököt és társaikat?
 • Egy felmérés szerint tombol az öncenzúra az Egyesült Államokban
  A megkérdezetteknek közel kétharmada fél őszintén elmondania a véleményét egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint. A baloldal „puha diktatúrája” még a mérsékelten liberális érzelműeket sem kíméli.
 • Semmi esélye a habarékellenzéknek az egységes jobboldallal szemben
  Kormányzásképtelen a baloldalon az a hatalomtechnikai alkukon alapuló ellenzék, amelynek sem közös ideológiája, sem közös víziója nincsen – véli Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az egység mára egyértelműen a jobboldal sajátossága, az Orbán Viktor által létrehozott jobboldali szövetség pedig rendkívül sikeres, a mostani parlamenti ciklus felénél is a biztos pártválasztók között ötven százalék feletti támogatottsággal bír.
MTI Hírfelhasználó