Ismét felbukkant Tavares, hogy Magyarországot támadja
2020. július 15. 14:14

A jogállamisággal és a szabadsággal kapcsolatos uniós vitákat nem lenne szabad egy lapon kezelni a pénzügyi vitákkal – nyilatkozta António Costa portugál kormányfő a keddi budapesti látogatását követően. A baloldali miniszterelnök a portugál sajtó értékelése szerint hajlandó támogatni azt a visegrádi országok által is képviselt álláspontot, miszerint az uniós kifizetések nem köthetők homályos, politikailag motivált jogállamisági kritériumokhoz.

Rui Tavares egykori zöldpárti európai parlamenti képviselőt nem kell bemutatni a hazai közönségnek. A jelentéstevő utódjához, Judith Sargentini holland politikushoz hasonlóan Magyarországot rendszeresen gyalázó portugál politikus ezúttal is hallatta hangját, méghozzá António Costa portugál miniszterelnök keddi budapesti vizitjével kapcsolatban. Tavares a Público portugál liberális napilap hasábjain közzétett véleménycikkében támadta az egyébként szocialista portugál kormányfőt, amiért úgy tűnik, Costa hajlandó támogatni hazánk, illetve a visegrádi országok azon álláspontját a pénteken kezdődő brüsszeli csúcstalálkozón, miszerint az Európai Unió következő hétéves költségvetésének és a helyreállítási alapjának kifizetései nem köthetők homályos és politikailag motivált jogállamisági feltételek teljesüléséhez.

Costa: A jogállamiságnak semmi köze a költségvetési vitához

Noha António Costa és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnap nem tartott sajtótájékoztatót, a baloldali politikus Lisszabonba hazatérve beszámolt a helyi sajtónak budapesti útjáról. Az Observador című jobbközép portál szerint a kormányfő arra az álláspontra helyezkedett: a jogállamisággal és a szabadsággal kapcsolatos uniós vitákat nem lenne szabad egy lapon kezelni a pénzügyi vitákkal, illetve a következő hét évre szóló költségvetés kapcsán felmerülő tagállami nézetkülönbségekkel, az értékek ugyanis nem megvásárolhatók.

A portugál sajtó egyébként Costa kijelentéseit úgy értékelte: António Costa mindenképp szeretné elkerülni azt, hogy egy esetleges magyar vétó blokkolja a Portugália számára alapvető mentőcsomag elfogadását az e heti brüsszeli csúcson. Az Observador azt írja: a portugál kormányfőnek reálpolitikai lépést kellett hoznia az európai baloldal által gyakran elítélt Magyarországgal kapcsolatban. Az RTP portugál csatornának Costa azt nyilatkozta: a szabadság és a jogállamiság kérdése ugyan központi kérdés, de azt az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás keretei között kell megoldani. Ennek azonban semmi köze a költségvetésről és a mentőcsomagról szóló vitához.

Tavares nem hagyta szó nélkül

Az egykori portugál jelentéstevő Az undorító beszéd az Európai Unió keretein belül című véleménycikkében a portugál kormányfőnek esik, amiért az – Portugália érdekeit előtérbe helyezve – valószínűsíthetően szövetségre lépett a magyar kormányfővel. Tavares szerint Costának azt kellett volna mondania Orbán Viktornak: ha nem akarod, hogy jogállamisági kritériumokhoz kössék az uniós kifizetéseket, akkor mi létrehozunk egy olyan alapot, amely csak az eurózóna országainak előnyös, ennek pedig Magyarország nem tagja. A baloldali politikus felteszi a kérdést: mégis milyen minősítést lehetne adni egy olyan kormányfőnek, aki elmegy egy másik uniós országba tárgyalni, hogy aztán támogassa azt az elképzelést, miszerint a gazdaság elválasztható az értékektől?

Tavares véleménycikkében ezúttal is hosszasan értekezik arról: Orbán Viktor 2010 óta teljes mértékben lebontotta országa jogállamisági kereteit. A portugál politikus úgy véli: Noha a veszélyhelyzet időközben véget ért Magyarországon, de azok a törvények, amelyeket Orbán a hatalom kézben tartására használ, általánosságban továbbra is hatályban maradtak.

Eltűnt a süllyesztőben

Rui Tavares portugál EP-képviselő Tavares-jelentés néven elhíresült dokumentumát a magyar alapjogi helyzetről még 2013-ban fogadta el az Európai Parlament, később azonban a jelentésnek és a döntésnek semmilyen következménye nem lett. Hozzá hasonlóan a holland Judith Sargentini baloldali, zöldpárti képviselő is a magyar berendezkedés kritikájaként fogalmazta meg a Sargentini-jelentést, amelyet 2018 szeptemberében, kétes körülmények között fogadott el az Európai Parlament. Ahogyan korábban azt a Mandiner megírta: Tavares egy évvel a nagy vihart kavaró jelentése után gyakorlatilag eltűnt a közéletből. Új pártot alapított LIVRE néven, amely ökoszocialista elveket kíván követni. A tömörülés eszméi közé az ökológiát, az univerzalizmust, a szabadságot, az egyenlőséget, a szolidaritást, a szocializmust és az európaiságot sorolta. A LIVRE a 2015-ös portugál parlamenti választáson mindössze 0,7 százalékot ért el.

Observador - magyarnemzet.hu
Címkék:
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó