Az anglikán egyház túl fehér az új yorki érsek szerint
2020. július 16. 13:41

„Az egyházat a kiváltságos hátterű fehér férfiak dominálják”, fogalmazott az új yorki érsek, aki már korábban hangot adott véleményének, miszerint Jézus fekete volt. Eközben Európa-szerte egyre több templom és egyházközösség dönt úgy, hogy kiáll az LMBT-mozgalom mellett, volt, ahol szivárvány színű zászlóval díszítették a templomot is.

Folyamatosak a közfelháborodást keltő kijelentések az anglikán egyházban. A napokban az újonnan hivatalba lépett yorki érsek Stephen Cottrell kijelentette, hogy „Isten arra hív minket, hogy olyan egyház legyünk, ami elutasítja az előítéletet, a rasszizmust, homofóbiát és bármilyen jellegű kirekesztést.”

A püspök már korábban arról is beszélt, hogy az egyházat általában fehér, általában férfiak dominálják, akik részt vettek valamilyen oktatásban és általában 60 évnél idősebbek. A püspök már korábban hangot adott „alternatív” elképzeléseinek, például amikor bejelentette, hogy az egyház „túl fehér” annak ellenére, hogy „Jézus fekete férfi volt”.

A canterburyi érseknek szintén alternatív elképzelései vannak az egyházról

Hasonló kijelentéseket hallhattunk az egyház fejétől, Justin Welby Canterbury érsektől is, aki szintén javasolta, hogy az egyháznak újra kell gondolnia a fehér Jézus-ábrázolás kérdését, és ennek érdekében nem fél attól, hogy szobrokat kelljen ledöntenie a templomokban. Az érsek azt is megjegyezte, hogy ő maga is kiváltságos egyébként, mivel fehér, edukált, férfi és heteroszexuális is.

Az inkluzivitás jegyében történő kérdéses egyházi megnyilvánulások egyébkén Európa-szerte egyre nagyobb teret hódítanak. Például Bécsben a Szent Mihály-templomban „Pride imát” szerveztek, hogy ökomenikus jelleggel imádkozzanak és ünnepeljék a sokszínűséget. Szintén Ausztriában, Linzben pedig egy templom homlokzatára a 2020-as pride tiszteletére akasztottak ki egy szivárványos zászlót.

Grüner Anker
körülbelül 3 hete

Für Vielfalt, Miteinander und Toleranz! Göttliche Liebe kennt keine Grenzen #loveislove ❤️🧡💛💚💙 Gemeinsam mit der Stadtpfarre Urfahr hisst der Grüne Anker die Regenbogenfahne für Gleichberechtigung und Anerkennung gleichgeschlechtlich liebender Menschen und Menschen vielfältiger Identitäten. #linzpride2020 🌈 Danke für die Fahne, Homosexuelle Initiative Linz

A képen a következők lehetnek: égbolt, felhő és túra/szabadtéri
A képen a következők lehetnek: égbolt, fa és túra/szabadtéri
A képen a következők lehetnek: égbolt, felhő, fa, növény, túra/szabadtéri és természet
48
 
5

 
V4NA Hírügynökség
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
 • Népszerű a Mahart nyaralóhajózási programja
  Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos - közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
 • Mi ellen tüntet a nyugati középosztály?
  Amerikában és Nyugat-Európában is több tízezren tüntetnek. Fehérek, heteroszexuálisak, adófizetők és nagyon mérgesek.
MTI Hírfelhasználó