Bírálják a minden izraelinek egyformán pénzt osztó Netanjahu-tervet
2020. július 16. 14:41

Gazdasági szakemberek és politikusok is bírálják a koronavírus-járvány miatt bevezetendő és minden izraelinek egyformán pénzt osztó új Netanjahu-tervet - jelentette a helyi média csütörtökön.

A bírálók elsősorban attól tartanak, hogy Izrael kiváló hitelminősítés-besorolását ronthatja a terv, mely tovább növeli az ország költségvetési hiányát a magas munkanélküliségi ráta mellett.

"Elvesztegettek négy hónapot, amikor meghatározhatták volna a népesség támogatását szolgáló kritériumokat. Ez nem gazdasági terv, hanem pénzt ad az embereknek a jeruzsálemi tüntetések miatt" - mondta a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek Slomó Maóz gazdasági szakember a kormányellenes megmozdulásokra utalva.

A pénzügyi szakemberek hevesen bírálták a megkülönböztetés nélkül mindenkinek, rászorulóknak és gazdagoknak egyformán juttatott 750 sékeles (68 ezer forintos) segítségnyújtást. A 12-es kereskedelmi tévécsatorna értesülése szerint hangos kiabálás hallatszott a pénzügyminisztérium vezetőinek irodájából, amikor Avi Szimhon, Benjámin Netanjahu miniszterelnök gazdasági tanácsadója ismertette velük a katonai rádió kifejezése szerint a pandémia miatt "kómába került" izraeli gazdaság megmentésének új tervét.

Saul Meridor, a minisztérium pénzügyi osztályának vezetője arra figyelmeztetett, hogy az ilyen lépések ronthatják Izrael nemzetközi hitelképességét, Venezuela megítélésének szintjére ronthatják az ország helyzetét - amelynek gazdaságát elpusztította a populista és felelőtlen gazdaságpolitika, s Meridor felhívta a figyelmet a gazdaságélénkítés hatékonyabb módszereire.

"Úgy gondolom, hogy vannak jobb és hatékonyabb módszerek a kereslet növelésére" - fogalmazott meg szokatlan módon bírálatot az izraeli jegybank elnöke, Amit Jarón is.

"Nem értem, miért kell pénzt adnunk a gazdag családoknak. Miért nem adunk differenciáltan?" - vélekedett az ultraortodox askenáziak pártjának egyik képviselője, Móse Gafni.

A koalícióban a Likuddal szövetséges Kék-fehér párt sem üdvözölte a minden izraelinek járó pénz ötletét. Gabi Askenázi külügyminiszter a katonai rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a kormány ülésén megpróbálják majd elérni a differenciált, a valóban rászorulókat megsegítő segélyezést az erre Netanjahu által meghatározott hatmilliárd sékelből (hozzávetőleg 500 milliárd forintból).

"A pénz szórása nem gazdasági terv, hanem populizmus" - nyilatkozta Orit Farkas-Kohen, a Kék-fehér stratégiai ügyekkel foglalkozó minisztere a ynetnek. "Jelenlegi formájában a terv ellen szavazok" - tette hozzá.

A koronavírus-járvány miatti gazdasági válság az idei első negyedévben az izraeli gazdaság 6,9 százalékos zsugorodását hozta éves összevetésben, miközben a tavalyi utolsó negyedévben 4,6 százalékos növekedést mértek. Huszonkét százalékkal csökkent a fogyasztás, a szolgáltatások igénybevétele pedig 34 százalékkal esett vissza. A munkanélküliség jelenleg 20 százalék körüli, és elsősorban a fiatalokat sújtja.

MTI
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
 • Népszerű a Mahart nyaralóhajózási programja
  Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos - közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
 • Mi ellen tüntet a nyugati középosztály?
  Amerikában és Nyugat-Európában is több tízezren tüntetnek. Fehérek, heteroszexuálisak, adófizetők és nagyon mérgesek.
MTI Hírfelhasználó