Sajátosan kezeli a Momentum a demokráciát
2020. augusztus 2. 11:58

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Több éles hangvételű, többek szerint sértő kritikát fogalmazott meg az ellenzéki Momentum az elmúlt időszakban. Elég, ha csak az idősek választásból történő kizárását vagy a világjárvánnyal küzdő kórházak professzorainak, orvosainak, a több százezer diákot tanító oktatási intézmények vezetőinek a sértegetését említjük.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a világjárvánnyal küzdő kórházak professzorait, orvosait, a több százezer diákot tanító oktatási intézmények vezetőit nevezte „csicskának” és gyáva embernek. Fekete-Győr és pártja részéről nem ez volt az első alkalom, hogy a számukra nem szimpatikus emberekre becsmérlő megjegyzéseket tettek.

A nyugdíjasok szavazójogát megkérdőjelező pártalapító Kádár Barnabás szélsőséges megnyilvánulásaira irányult a figyelem nemrégiben, amikor az idősek választásból történő kizárásáról beszélt, majd azt tanácsolta: ne menjenek el szavazni, bízzák inkább a fiatalokra a döntést. „Úgyis mi szenvedjük meg annak következményeit” – fogalmazott.

Palóc André, a Századvég vezető elemzője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, nehéz megítélni, mi a céljuk a momentumos politikusoknak a sértő kritikák megfogalmazásával. Az azonban világosan látszik, hogy több választói, társadalmi csoportot lenézően kezeltek, kritizáltak, ha nem az általuk elvárt norma szerint cselekedett.

Hozzátette, úgy tűnik a demokratikus keretek között való működés problémát okoz a Momentum számára, nemcsak a választásokon, hanem a véleménynyilvánítás szabadságában is. A Momentum évek óta azt hirdeti, félti a demokráciát Magyarországon. A megnyilvánulásaikból azonban az derül ki, hogy valójában nem gondolkodnak demokratikusan, egészen sajátos módon értelmezik a demokrácia fogalmát.

A liberális oldalon az elitista hozzáállás már régóta jelen van. Korábban az SZDSZ-nél is hasonlókat láthattunk. Tehát a liberális pártok, a momentumos politikusok úgy gondolják, saját ötleteik jobbak a kormány döntéseinél – fogalmazott Palóc André.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
 • A legnagyobb veszély az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba
  „Engem nem érdekel, hogy ki hergel kit. A tanárok a diákokat, a diákok a tanárokat, vagy a politikusok hergelik kiállásra őket. Ennek a boncolgatásától el kéne lépni, és a kölcsönös bizalmat kellene valahogy visszahozni” – Rátóti Zoltánt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kuratóriumának tagját kérdeztük modellváltásról, elvégzendő feladatokról, jogkörökről, ellenállásról, illetve szembesítettük a sértett felek követeléseivel. Interjúnk.
MTI Hírfelhasználó