Még több kerékpáros vagonnal közlekednek a balatoni vonatok
2020. augusztus 2. 12:59

Kényelmesebben és biztonságosabban utazhatnak a kerékpárosok a MÁV-Start Zrt. járatain. Kampókon rögzíthetik a biciklitet és akár le is lakatolhatják. A bicikliző pedig megpihenhet ezeken a székeken – mondta az M1 helyszíni tudósítója.

Évről-évre egyre többen viszik magukkal kerékpárjukat is, amikor vonattal utaznak. Többségük azt mondja, így rövidebb idő alatt elérik a szerelvényeket, illetve megérkezés után is kényelmesen és gyorsan tudnak közlekedni.

Az M1-nek nyilatkozott egy férfi, aki a Déli pályaudvarról indult a Balatonhoz. Egy hetet tölt majd kikapcsolódással és munkával a tó partján. Szerinte a külön vagonban sokkal kényelmesebb szállítani a kerékpárt, mint a folyosókon.

„Jó, hogy van egy teljes vagon a vonaton a bringáknak, mert régen, amikor mentünk fesztiválra, akkor kerülgetni kellett a sok biciklist. Ennek tökre örülünk, megyünk Balatongyörökre, megállunk előtte Keszthelyen és akkor biciklivel körbenézünk” – mondta a megszólaló.

Kerékpárszállító-kocsikkal bővíti a járatokat a MÁV

Augusztus-1-től több vonalon is plusz kerékpárszállító-kocsikkal bővíti a járatokat a MÁV. Így a Déli-Parti sebesvonatokon szolgálatba álltak a 28, illetve 16 férőhelyes vagonok. Ezekre igény esetén a vasutasok segítik a felszállást is.

A Velencei-tóhoz is könnyebb lesz eljutni hétvégén kerékpárral: a Déli pályaudvarról és Székesfehérvárról ide induló járatok is plusz kerékpáros vagonokkal közlekednek.

A járatokon biztonságosan, függesztve szállíthatók a kerékpárok, a tulajdonosok tetszés szerint utazhatnak a kerékpárszállító- vagy a hagyományos kocsikban is.

„Kényelmesebben és biztonságosabban utazhatnak a MÁV-Start Zrt. járatain. Ezeken a kampókon rögzíthetik a biciklit és akár le is lakatolhatják. A bicikliző pedig megpihenhet ezeken a székeken. Így kényelmes és biztonságos lehet az utazás a Balatonra” – mondta az M1 helyszíni tudósítója.

Eddig csaknem 24 ezer biciklit szállítottak a vonatokon

Idén, a nyári menetrend életbe lépése óta már csaknem 24 ezer biciklit szállítottak a vonatokon, a vasúttársaság ezért döntött a Balatonra és a Velencei-tóra közlekedő járatok kerékpárszállító kapacitásának bővítése mellett.

Ez ugrásszerű, több mint 25 százalékos növekedés 2019 hasonló időszakához viszonyítva, amikor ez a szám 19 ezer volt. A MÁV hosszú távú célja az, hogy minden vonaton lehessen kerékpárt szállítani.

„A hosszú távú céljaink között szerepel, hogy minden vonaton lehessen kerékpárt szállítani. Egyébként a balatoni vonatok érintettségében ez meg is valósult, csak éppen eltérő ennek a mértéke. Mi további növekedésre számítunk, pontosan ezért minden egyes járműbeszerzés és minden egyes járműfejlesztésnek meg kell felelnie ennek az elvárásnak, hogy valamilyen módon, valamennyi kerékpárt kell tudni szállítani azon az utasoknak” – fogalmazott Biber Anett, a MÁV Zrt. sajtószóvivője.

A nyári menetrend idején hétköznap 2-2, szombaton a Balatonra 6, a Velencei-tóra pedig 4 vonat közlekedik plusz kerékpárszállító kocsikkal. Hétfőtől a Balatonra tartó szerelvényeken már kerékpár-helyjegyet sem kell venni.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
 • Végső visszaszámolás
  Elkezdődött a végső visszaszámolás, nincs már száz nap sem az amerikai elnökválasztásig.
 • Lövések a Fehér Háznál, Trump kisietett a tájékoztatóról
  Lövések dördültek a Fehér Háznál helyi idő szerint hétfőn délután, az épületben sajtókonferenciát tartó Donald Trump amerikai elnök mondatát félbehagyva rövid időre távozott a teremből.
MTI Hírfelhasználó